ua en ru

Банк "Форум" повністю розрахувався з НБУ і погасив 75% заборгованості перед ФГВФО, - експерт

Банк "Форум" повністю розрахувався з НБУ і погасив 75% заборгованості перед ФГВФО, - експерт

Заборгованість по стабілізаційних кредитах перед НБУ в розмірі 486,7 млн грн погашена повністю

ПАТ "Банк Форум", станом на 1 червня 2017 року, виплатив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 2 млрд 60 млн гривень, або 76% від загальної суми заборгованості перед установою. Про це журналістам повідомив голова Асоціації "Форум SOS" Герман Панікар з посиланням на дані ФГВФО.

За його словами, заборгованість по стабілізаційни кредитах перед НБУ в розмірі 486,7 млн грн на сьогодні погашена повністю. "Це один із кращих показників серед ліквідованих банків", - зазначив голова асоціації.

Експерт упевнений, що така динаміка була б ще кращою, якби реалізація активів банку відбувалася більш організовано і прозоро, а сам процес у певних випадках не блокувався зацікавленими боржниками на рівні судової системи.

Панікар зазначив, якщо б компанії, що входять до групи "Континіум" (АЗС WOG), закрили свою заборгованість перед банком, то це дозволило б "Форуму" повністю розрахуватися з ФГВФО та приступити до виплат т. зв. 4-ої черги - кредиторами фізособами з вкладами понад гарантованих 200 тис. грн.

"Реалізація застав WOG блокується на судовому рівні, борг компаній штучно занижується, а перспектива погашення боргу, згідно чинних рішень, практично зведена до нуля", - сказав Панікар, зазначивши, що загальна заборгованість компаній групи перед банком оцінюється в 43 млн дол. США.

Як відомо, рішення про ліквідацію ПАТ "Банк Форум" було прийнято в червні 2014 року, після того, як НБУ відмовив банку у підтримці рефінансуванням.

Пізніше глава ФГВФО Костянтин Ворушилін зазначав, що рішення про ліквідацію банку, бенефіціаром якого є один з нинішніх лідерів "Опозиційного блоку" Вадим Новинський, було продиктоване політичними мотивами.

"Банк був живий, хоч і з певними проблемами. Навмисного виведення грошей або крадіжки не було. Вважаю, що до оцінки ситуації в банку "Форум" підхід був суто політичним, а не раціональним, економічним", - сказав чиновник в інтерв'ю виданню "Бізнес" у 2014 році.

Загальна ліквідаційна маса "Форуму" була оцінена на рівні 7,2 млрд грн, що при правильно організованому процесі реалізації заставного майна дозволяє повністю розрахуватися не лише з НБУ і ФГВФО, але і з його вкладниками "200+".

Тільки в 2016 році ФГВФО реалізував активів ПАТ "Банк Форум" на суму понад 1 млрд грн, ще 232,7 млн грн надійшло в якості повернутих кредитів. За підсумками січня-травня поточного року, ці суми становили 395 млн і 50 млн грн відповідно.