ua en ru

Банк Англії допоміг Гітлеру захопити золотий запас Чехословаччини

Згідно з опублікованими документами з електронного архіву Банку Англії, британський ЦБ допоміг уряду Адольфа Гітлера захопити золотий запас Чехословаччини і здійснити його продаж. Саме Банк Англії здійснив переведення золота в лондонський сховок з комірки, що належала Національному банку Чехословаччини в комірку, яка належала німецькому Рейхсбанку - Центробанку III Рейху.

Згідно з опублікованими документами з електронного архіву Банку Англії, британський ЦБ допоміг уряду Адольфа Гітлера захопити золотий запас Чехословаччини і здійснити його продаж. Саме Банк Англії здійснив переведення золота в лондонський сховок з комірки, що належала Національному банку Чехословаччини в комірку, яка належала німецькому Рейхсбанку - Центробанку III Рейху, повідомляє телеканал "Росія 24".

ЗМІ виявили цю інформацію на сайті Банку Англії. Варто відзначити, що це не новий звіт. Мова йде про раніше неопубліковані історичні документи, які входять в архів британського ЦБ. Банк Англії відкрив електронний архів на своєму сайті в червні 2012 р. На той момент кількість розміщених в архіві відсканованих документів склала приблизно 56 тисяч.

Мова йде про офіційні документи, письмові коментарі чиновників, а також їх різне листування. В архіві містяться документи, які з'явилися з моменту заснування Банку Англії в 1694 р. Обсяг архіву продовжує зростати і на поточний момент складає вже 80 тис. різних документів. Інформація з приводу надання банківських і фінансових послуг уряду Адольфа Гітлера з боку Банку Англії з'явилася в розділі Unpublished War History (1939-45) - Part III.

Читайте також: Глави ЦБ Великобританії і Китаю підписали договір про валютні свопи

Це офіційний опис подій, складений чиновниками Банку Англії в 1950 р., яке, проте, досі не був опублікований.

Зокрема, в опублікованому документі заявляється, що 21 березня 1939 р. "було отримано розпорядження від голови ради правління Банку міжнародних розрахунків Отто Німейера про переведення золотих злитків з комірки №02 в клітинку №17".

Золоті злитки в комірці #02 належали Національному банку Чехословаччини. Комірка №17 належала Рейхсбанку. Банк міжнародних розрахунків виступав в якості керуючого активами від імені національних банків. Потім золото в обсязі 4 млн фунтів було відправлено в банки в Бельгії і Голландії, частина була продана в Англії, кошти були переведені на рахунки Рейхсбанку.

Загальна вартість золота, що належало до Національного банку Чехословаччини, на той момент становила 5,6 млн фунтів - сьогодні це приблизно 736 млн фунтів стерлінгів.

Важлива деталь: президент Рейхсбанку Ялмар Шахт і президент Банку Англії Монтегю Норман (обидва на фото) були близькими друзями. Фактично британський Центробанк допоміг фашистській Німеччини вкрасти золото Чехословаччини і потім продати його, дотримуючись при цьому "нейтралітету".

Мова йде про фінансове сприяння Німеччині всього за кілька місяців до початку Другої світової війни. Варто нагадати той факт, що саме Великобританія разом з Францією створили передумови для пограбування Чехословаччини.

Читайте також: Банк Англії спростував наявність рецесії в економіці Великобританії в кінці 2011 р

У вересні 1938 р. глави прем'єр-міністр Великобританії Невілл Чемберлен, прем'єр-міністр Франції Едуар Даладьє, рейхсканцлер Німеччини Адольф Гітлер і прем'єр-міністр Італії Беніто Муссоліні підписали Мюнхенську угоду, за якою Німеччина отримала Судетську область.

Саме з цього моменту почалася анексія Чехословаччини з майбутнім розграбуванням золотого запасу цієї країни. Менше року тому, у червні 1939 р. Банк Англії допоміг Гітлеру продати награбоване.