ua en ru

У Бангладеш стратили лідера ісламістів

У Бангладеш стратили лідера ісламістів Фото: Мотіура Рахмана Нізамі звинувачували у геноциді, убивствах, тортурах і зґвалтуваннях

Мотіур Рахман Нізамі є одним із найвищих посадовців, засуджених військовим трибуналом

У Бангладеш за військові злочини стратили лідера найбільшої у країні ісламістської політичної партії "Джамаат-і-Ісламі" Мотіура Рахмана Нізамі, повідомляє ВВС.

Нізамі повісили у Центральній в'язниці в столиці Бангладеш, місті Дакка. Щоб запобігти виступу прихильників Нізамі, в цих та інших великих містах посилили заходи безпеки.

Суд засудив Нізамі до смертної кари минулого року. 73-річного політика визнали винним у злочинах, які, на думку слідства і суду, були вчинені у 1971 році під час війни за незалежність Бангладеш від Пакистану.

Зокрема, його звинувачували у геноциді, убивствах, тортурах і зґвалтуваннях. Окрім цього, за версією звинувачення, він передавав Пакистану імена активістів із Бангладеш, які боролися за незалежність. Також Нізамі звинувачують в організації їх убивств.


Лідер найбільшої у країні ісламістської політичної партії "Джамаат-і-Ісламі" намагався кілька разів подати апеляцію на цей вирок, але отримував відмову.

На початку травня вирок залишив у силі Верховний суд країни. Після того помилувати Нізамі міг лише президент країни, однак засуджений вирішив не звертатися до нього.

Ще на початку 2000-х років Нізамі входив до складу уряду, очолюваного Національною партією Бангладеш. Також він є одним із найвищих посадовців, засуджених військовим трибуналом.

Нагадаємо, права партія в Німеччині прийняла антиісламський передвиборний маніфест.