ua en ru

При Бальчуні корупція в "Укрзалізниці" стала в рази більшою, - Омелян

При Бальчуні корупція в "Укрзалізниці" стала в рази більшою, - Омелян Фото: Володимир Омелян (РБК-Україна)

Міністр вважає, що Бальчун повинен відзвітувати і звільнитися

Войцех Бальчун повинен надати повний звіт про свою діяльність на посаді голови "Укрзалізниці", а потім зустрітися з правоохоронними органами для пояснення, чому він допустив корупцію на УЗ, і вже після цього можна говорити про нове керівництво і новий фінансовий план. Про це заявив в інтерв'ю НВ міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"У моїй логіці алгоритм повинен бути наступний: Бальчун звітує, звільняється, йде в правоохоронні органи, призначається нове керівництво, яке вносить новий фінансовий план після того, як проведе діалог з бізнесом і буде гарантувати їм, що нове підвищення тарифів буде спрямовано на модернізацію та оздоровлення компанії. Іншого алгоритму я не бачу", - розповів Омелян.

На питання, чи вдалося Бальчуну знизити рівень корупції в УЗ, міністр однозначно відповів, що ситуація склалася прямо протилежна, і тепер рівень корупції на держпідприємстві значно збільшився.

"Ситуація з корупцією тільки погіршилася. Тепер її стало в рази більше. І це говорю не тільки я, це вже говорить бізнес відверто, це говорять правоохоронні органи. Запитайте у СБУ. Я їм вдячний за державну позицію. Кожен божий тиждень СБУ, Нацполіція, ГПУ проводять обшуки на залізниці. Кожен божий тиждень у нас арешти з десятками тисяч доларів хабарів", - підкреслив Омелян.

Нагадаємо, Володимир Гройсман кілька разів публічно заявляв про те, що рішення про припинення повноважень або про продовження контракту з Войцехом Бальчуном буде прийнято після його звіту перед Кабміном.