ua en ru

Бахматюк пропонував докапіталізацію VAB Банку, але позиція НБУ була жорсткою, - Шлапак

Бахматюк пропонував докапіталізацію VAB Банку, але позиція НБУ була жорсткою, - Шлапак Фото: Олександр Шлапак

Відповідний документ розглядався в 2014 році на рівні уряду НБУ

Власник VAB Банку Олег Бахматюк дійсно пропонував Нацбанку план капіталізації фінустанови, причому основну частину необхідної суми готовий був внести сам акціонер. Відповідний документ розглядався в 2014 році на рівні уряду НБУ, заявив екс-міністр фінансів, голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак, передають українські ЗМІ.

"Документ передбачав участь держави в докапіталізації VAB Банку за умови внесення основної суми самим власником банку", - пояснив Шлапак.

Відповідаючи на питання, чому провести докапіталізацію (і врятувати) банк не вдалося, Шлапак підкреслив, що ключову роль у цьому відіграла позиція керівництва Національного банку. "Наскільки я пам'ятаю, тоді досить жорстку позицію зайняли МВФ і Національний банк", - зазначив він.

Нагадаємо, 20 листопада 2014 року ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" (Vab Банк) був віднесений до категорії неплатоспроможних. Головний бенефіціар банку Бахматюк заявляв, що має намір залучити інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків для підтримки установи у сумі 2,5-3 млрд грн, а також розраховував на участь уряду в докапіталізації кредитно-фінансової установи.

Акціонери VAB Банку на загальних зборах 17 листопада 2014 року планували розглянути питання про збільшення статутного капіталу в 2,7 рази, або на 7 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій. За даними НБУ, VAB Банк за розміром активів займав 16-е місце.

В інтерв'ю українським ЗМІ голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявляла, що нібито Олег Бахматюк не намагався реструктуризувати кредити рефінансування НБУ, офіційно не подавав жодного подібного пропозиції, і що варіант часткової націоналізації VAB Банку ніколи не розглядався.

Коментуючи заяву Валерії Гонтаревої, Олег Бахматюк наголосив, що в 2014 році "був підготовлений і підписаний протокол про виведення VAB Банку з критичного стану шляхом його докапіталізації, погоджений з тодішнім прем'єром Арсенієм Яценюком, В. Гонтаревою, її першим заступником Олександром Писаруком і тодішнім главою Мінфіну Олександром Шлапаком. В рамках документа Бахматюк гарантував вкладення 200 млн доларів, однак реалізація цього покрокового плану була зірвана з використанням листа Міжнародного валютного фонду".