ua en ru

Б.Бернанке: ФРС зробить кредитну політику жорсткішою тільки тоді, коли з'являться необхідні умови.

Голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке сказав, що ФРС робитиме грошово-кредитну політику країни жорсткішою поступово, і тільки тоді, коли стан національної економіки буде стабільнішим, і коли складуться всі необхідні для цього умови. Про це голова ФРС заявив у своїй черговій піврічній доповіді з грошово-кредитної політики Федерального резерву перед американськими конгресменами у Вашингтоні, передає Associated Press.

Б.Бернанке вважає, що й надалі не слід розголошувати інформацію про те, які американські банки звертаються до ФРС по екстрені кредити. Інакше, на його думку, можливе надмірне збільшення попиту на екстрені кредити від фінансових установ, що може мати негативні наслідки.

Бернанке закликав Конгрес підтримувати дії, спрямовані на відновлення економіки США, щоб уникнути подальшої рецесії. За його словами, ФРС продовжує вдосконалювати й посилювати контроль над крупними банківськими холдингами, а також працює над проектами стимулювання економіки Греції, що зіткнулася з серйозними складнощами через надмір дефіциту державного бюджету.

Раніше глава ФРС США висловив думку про те, що надалі через стан економіки США доведеться утримувати процентні ставки "на виключно низькому рівні протягом тривалого часу".

Минулого тижня ФРС несподівано ухвалила рішення підвищити облікову ставку (за нею банки безпосередньо позичають у ФРС) на чверть процентного пункту - до 0,75%. Більшість аналітиків сприйняла намір ФРС як однозначний сигнал про початок виходу з "кризового" монетарного режиму. У своєму виступі Б.Бернанке намагався заспокоїти ринки, що вже почали готуватися до підвищення короткострокових ставок, заявивши, що підвищення облікової ставки не свідчить про якісь зміни монетарного курсу Федерального резерву. За словами Бернанке, це робиться, щоб відучити банки покладатися на фінансування ФРС і ствердити пріоритет приватного фондування.