ua en ru

Азербайджан вперше вибраний непостійним членом Ради безпеки ООН

Азербайджан вперше вибраний непостійним членом Ради Безпеки ООН за підсумками голосування в Генеральній Асамблеї, передає агентство Trend. Азербайджан вибраний в цей орган від Європи, за нього проголосували 155 країн при необхідних 129. Інший кандидат від європейських країн, Словенія, відкликав свою кандидатуру.
Раніше декілька раундів голосування по кандидатурах Азербайджану і Словенії завершилися безрезультатно - жодна з країн не могла подолати бар'єр в дві третини голосів.
Нагадаємо, що раніше в жовтні ц.р. непостійними членами Ради безпеки були вибрані також Тоголезська Республіка (Того), Пакистан, Гватемала і Марокко.
Членство нових держав в ключовому органі ООН, відповідно до діючого статуту продовжиться два роки. Цей термін почнеться з 1 січня 2012 р., коли свої місця звільнять Боснія і Герцеговина, Бразилія, Габон, Ліван і Нігерія.
Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів ООН. Росія, Великобританія, Китай, Франція, і США є постійними членами Ради безпеки. Ще десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Щороку проводиться заміна п'яти з них. При цьому правом накласти вето на будь-яке рішення Ради безпеки володіють тільки постійні члени органу.