ua en ru

Азербайджан у 2011 р. поставить Україні 2 млн т нафти, - Мадатлі

Азербайджан у 2011 р. поставить в цілому Україні 2 млн т нафти. Про це РБК-Україна повідомив посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі.

"Поступово об'єми постачань нафти до України збільшуватимуться. Динаміка росте. І цього року до України буде поставлено близько 2 млн т нафти. Поки складно сказати, скільки буде через два роки - це залежить від декількох чинників. У нас є нафта і є ринки збуту. Ми розглядаємо зараз варіанти збільшення видобутку. Отже, розглядаємо варіанти збільшення об'єму постачань. Це комерційне питання. Але є політична воля, рішення керівництва збільшити постачання нафти до України, якщо продукція є", - сказав посол.

Він додав, що, окрім збільшення об'ємів постачання нафти, мова йде і про збільшення об'ємів постачання безпосередньо нафтопродуктів. Це помітно по динаміці зростання автозаправок Азербайджанської державної нафтової компанії "Сокар", яка планує більш ніж удвічі збільшити кількість власних автозаправок в Україні.

"Азербайджанська державна нафтова компанія "Сокар" вже має 17 бензозаправних станцій в Україні, а до кінця цього року буде 40. У Києві вже є подібні автозаправки, скоро відкриються у Львові, Одесі, Миколаєві, тобто при нагоді об'єми ростимуть. Це тенденція", - зазначив Мадатлі.

Нагадаємо, "Укртранснафта" планує до кінця 2011 р. налагодити через свої транспортні системи постачання 4-5 млн т азербайджанської нафти в рік.