ua en ru

Азербайджан постачатиме нафту в Білорусію замість Венесуели

Азербайджан, Білорусія і Венесуела уклали бартерні угоди з постачання нафти. Згідно з домовленостями, Баку візьме на себе зобов'язання Каракаса з постачання "чорного золота" до Білорусі. У свою чергу латиноамериканська країна виконає зобов'язання Азербайджану за контрактами з США. Про це повідомляє Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки (ДНКАР) SOCAR, передає РБК з посиланням на Reuters.
"Бартерні угоди укладені між Азербайджаном, Білоруссю та Венесуелою, якими передбачено постачання 5 млн т нафти на рік, починаючи з 2011 р.", - заявив глава SOCAR Ровнаг Абдуллаєв. Сировина в Білорусію і США буде поставлятися за допомогою танкерів. Для Мінська "чорне золото" буде переправлятися через українську територію по трубопроводу "Одеса-Броди".
Нагадаємо, в середині жовтня ц.р. Венесуела і Білорусь уклали контракт на поставку в республіку 30 млн т нафти щорічно в 2011-2013 рр. Сума операції складає 19,4 млрд дол.
На території Азербайджану в 2009 р. було видобуто 50,376 млн т нафти, що на 13,5% більше, ніж роком раніше. Керівництво країни розраховує, що за підсумками 2010 р. цей показник складе 52 млн т. Баку поставляє "чорне золото" по п'яти основних маршрутах - через російський порт Новоросійськ, грузинські Батумі, Супса і Кулеві, а також турецький Джейхан.