ua en ru

Азаров: Україна укладе договір про доступ до російських газопроводів і зможе отримувати газ з Туркменії

Україна укладе договір про доступ до російських газопроводів і зможе отримувати газ з Туркменії. Відповідну заяву зробив прем'єр-міністр України Микола Азаров, виступаючи в ефірі телеканалу "Інтер".
Прем'єр зазначив, що укладення договору про умови транзиту по трубопроводах передбачено в рамках угоди про зону вільної торгівлі СНД. "Чому ми не можемо отримувати дешевий газ з Туркменістану? Бо не маємо права доступу до труби, яка проходить по території Росії, ми відсічені. Ми вперше домовилися, що протягом шести місяців отримаємо доступ до труби", - заявив Азаров.

Крім того, прем'єр-міністр зазначив, що нові газові контракти з Росією відповідатимуть довготерміновим інтересам України.
"Ми намагаємося знайти баланс інтересів. Наші домовленості відповідатимуть довготерміновим інтересам України", - сказав Микола Азаров.
За його словами, газові контракти з Росією незабаром будуть переглянуті. Водночас глава уряду підкреслив, що Україна готова до компромісів під час укладення нових газових контрактів з РФ.
18 жовтня ц.р. на засіданні глав урядів СНД у Санкт-Петербурзі був підписаний договір про вільну торгівлю в рамках Співдружності. Договір підписали Росія, Україна, Білорусія, Казахстан, Вірменія, Киргизія, Молдова і Таджикистан. Ще три держави СНД - Азербайджан, Туркменія і Узбекистан - договір не підписали, але повинні вирішити питання про свою участь в зоні вільної торгівлі до кінця 2011 р. Як зазначав раніше Азаров, він очікує, що документ почне діяти з січня 2012 р.