ua en ru

Азаров: Створення ЗВТ в СНД дозволить Україні покращити платіжний баланс

Створення зони вільної торгівлі в Співдружності незалежних держав дозволить Україні суттєво покращити платіжний баланс. Про це глава українського Уряду Микола Азаров заявив під час засідання Міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства, повідомляє прес-служба уряду.

Прем'єр-міністр підкреслив, що негативне сальдо торгівельного балансу України зараз складає приблизно 6 млрд дол. При цьому він підкреслив, що уряд вживає всіх необхідних заходів для покращення ситуації. Зокрема, цьому сприятиме підписання угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД, Євросоюзу та іншими країнами світу, що дозволить освоїти нові ринки для вітчизняних товарів та послуг.

"Ми вживаємо ряд заходів - по поточному рахунку у нас "плюс", а от по торгівельному балансу, у нас поки що, на жаль, "мінус". Звичайно, ми докладаємо зусиль для покращення цієї ситуації, щоб в наступному році вийти на позитивне сальдо нашого торгового балансу", - зазначив Микола Азаров.

Глава українського уряду підкреслив, що на розвиток вітчизняної економіки впливають обставини глибокої кризи, у якій Україна перебувала в 2008-2009 роках. Микола Азаров нагадав, що у 2009 році Україна втратила більше 15% ВВП та в 4 рази збільшився гарантований державний борг, а дефіцит державного бюджету перевищував 18%. "Ці проблеми визначили відновлювальний характер розвитку економіки в 2010-2011 роках. За 2010 рік наш ВВП зріс на 4,5%, а за 9 місяців поточного року приблизно 5,3%. В цілому ситуація у нас стабільна, і темп вселяє оптимізм", - зазначив прем'єр-міністр.

При цьому він підкреслив, що проект державного бюджету на 2012 рік розраховувався на "обережних" параметрах.

Разом з тим, в наступному році уряд запланував на 20% збільшити зарплати бюджетникам, а на 15% збільшити рівень пенсійного забезпечення. За його словами, таке збільшення соціальних гарантій розраховане, виходячи з прогнозів приросту росту економіки, і є абсолютно обґрунтованим.

У свою чергу голова уряду Російської Федерації Володимир Путін відзначив, що український уряд доклав значних зусиль для покращення економічної ситуації в державі. "Миколо Яновичу, я хочу побажати вам успіху, виходячи з тих цифр, які ви озвучили, тренди і темпи покращення ситуації в Україні є дуже позитивними", - підкреслив він.