ua en ru

Азаров: урожай зерна в Україні у 2013 р. складе майже 60 млн тонн

Урожай зернових в Україні в нинішньому році складе близько 60 млн тонн. Про це сьогодні під час виступу на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

Урожай зернових в Україні в нинішньому році складе близько 60 млн тонн. Про це сьогодні під час виступу на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Микола Азаров (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"За 8 місяців 2013 р. обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в Україні зросли на 13,3% порівняно з аналогічним періодом 2012 р. Урожай цього року теж дуже і дуже непоганий. Тільки за попередніми оцінками, в Україні буде зібрано до 60 млн тонн зерна, що має стати рекордним урожаєм за роки незалежності", - сказав прем'єр-міністр.

Також Азаров зазначив, що обсяги врожаю ранніх зернових задовольняють потреби України у продовольчому зерні: "Збір ранніх зернових культур успішно завершений. Ми повністю забезпечили власні потреби у продовольчому зерні. Сільськогосподарські товаровиробники отримали хороший урожай, і тому на нинішньому етапі головне завдання - збереження врожаю і якісне виконання зовнішньоекономічних контрактів".

Крім того, глава Кабміну повідомив про те, що експорт пшениці з України в серпні 2013 р. досяг нового рекордного показника - 1,5 млн тонн. При цьому, як зазначив Азаров, Україна підніметься на друге місце у світі з експорту кукурудзи.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявляв, що, за уточненими даними регіонів, аграрії зберуть цього року 58 млн т у заліковій вазі. Зокрема, 22,1 млн т пшениці, 26 млн т - кукурудзи на зерно, 7,5 млн т - ячменю і 0,672 млн т жита.

Раніше Гідрометцентр прогнозував урожай зерна в Україні у 2013 р. на рівні 53-54 млн т.

Зазначимо, що Україна займе друге місце у світі з експорту зерна у 2013/14 МР. Про це йшлося у прес-релізі Української зернової асоціації "Про зміну прогнозу експорту зернової продукції з України в останньому звіті Міністерства сільського господарства США".

Також повідомлялося, що Росія може скоротити обсяг експорту зерна через конкуренцію з боку України.