ua en ru

Азаров запропонував Саудівській Аравії стати своєрідним торговим представником України у Близькосхідному регіоні

Прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував Саудівській Аравії стати своєрідним торговим представником України у Близькосхідному регіоні, зокрема у тих країнах, які мають потребу в продукції сільського господарства. Про це він заявив під час зустрічі у четвер, 20 жовтня, із головою консультативної ради Королівства Саудівська Аравія Абдуллою бін Мухаммадом бін Ібрагімом Аль Аш-Шейхом, повідомляє прес-служба уряду.

Прем'єр-міністр поінформував, що у поточному році Україна зібрала понад 50 млн тонн зернових і готова проекспортувати 25 млн тонн.
"Ми готові проекспортувати понад 25 млн тонн зерна. Саудівська Аравія могла б стати нашим своєрідним представником серед країн вашого регіону, де є потреба у продукції сільського господарства", - сказав Микола Азаров. Він додав, що така співпраця була б взаємовигідною.

Глава українського уряду відзначив, що у поточному році значно активізувався політичний діалог між Україною та Саудівською Аравією: з візитами до України приїжджали міністри транспорту, фінансів, сільського господарства та помічник міністра оборони.
"Цей рік був роком значної активізації політичних відносин між нашими країнами. Тому, мабуть, вже час переходити до реалізації конкретних проектів. Ми до цього готові", - переконаний Микола Азаров.
Він також нагадав, що вже було підписано протокол про співпрацю у сільськогосподарській, нафтогазовій та інших сферах економіки.

Глава уряду також запропонував співпрацю в галузях авіабудування, суднобудування та космічній галузі. За його словами, Україна будує найсучасніші літаки - Ан-148, Ан-158 і Ан-74 - та двигуни до усіх типів вертольотів, які випускаються в Росії.
Микола Азаров підкреслив також, що Україна і Саудівська Аравія мають значний потенціал для збільшення обсягів взаємного товарообігу. "Ми вважаємо товарообіг між нашими країнами в об'ємі 300 мільйонів доларів надзвичайно малим. Він міг би легко бути збільшений принаймні у 10 разів", - відзначив прем'єр-міністр.
Абдулла Аль Аш-Шейх у свою чергу зазначив, що у ході свого візиту в Україну та зокрема сьогоднішньої зустрічі він отримав багато корисної інформації, яка сприятиме розвитку двосторонніх відносин. "Я сподіваюся, що під час наступного візиту ми говоритимемо дійсно про те, що наші відносини перейшли на більш практичний, високий рівень", - підкреслив він.