ua en ru

Україна має намір інтегруватися в IT-ринок Європи

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку) та Держінформнауки розробити проект інтеграції у ринок цифрових технологій Європи. Про це Азаров заявив на відкритті Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку) та Держінформнауки розробити проект інтеграції у ринок цифрових технологій Європи. Про це Азаров (на фото) заявив на відкритті Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Настав час поставити питання про додаткові ефективні стимули для створення, так би мовити, "української платформи" цифрової індустрії. Ринкової платформи, яка об'єднає унікальні товарні пропозиції українських виробників, перспективні розробки, конкурентні ідеї, найкращі практики менеджменту цифрових технологій. Доручаю Міністерству економіки та Держінформнауки, із залученням учасників ринку IT технологій розпочати розробку стратегічного проекту інтеграції у ринок цифрових технологій Європейського Союзу і подати його на розгляд уряду вже до кінця поточного року", - сказав Азаров.

За його словами, на останньому засіданні Європейської Ради в Брюсселі 24-25 жовтня було підкреслено, що сильна цифрова економіка має життєво важливе значення для забезпечення зростання і підвищення конкурентоспроможності Європейського Союзу в умовах глобалізованого світу. "Євросоюз міркує про те, як надати додаткового імпульсу для індустрії цифрових продуктів і послуг. Визнано нагальну необхідність створення комплексного єдиного цифрового і телекомунікаційного ринку ЄС. Тому Європейська Рада наголосила на важливості інвестування в цифрову економіку, у впровадження новітніх технологій та відповідну інфраструктуру (технологія 4G, широкосмуговий швидкісний зв'язок, обробка великих масивів даних тощо)", - сказав прем`єр.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що експорт продукції в галузі інформаційних технологій з України у 2013 р. складе близько 1,8 млрд дол. "Експорт продукції в галузі інформаційних технологій з України у 2013 р. складе близько 1,8 млрд дол.. За цим показником наша країна входить до п'ятірки лідерів регіону Центральної та Східної Європи". - сказав Янукович.

Нагадаємо, за оцінками Світового банку, до 2015 року Україна може вийти на 6 місце в світі за обсягом ІТ-експорту. Внутрішній сегмент ІТ теж зростатиме, але дещо нижчими темпами - 5-10% на рік.

Очікується, що у 2015 р. кількість нових у робочих місць у сфері ІТ сягне 168,5 тис., із них 106 тис. в ІТ-експорті, 62,5 тис. - на внутрішньому ринку. Усього в галузі інформаційних технологій в Україні буде задіяно 350 тис. фахівців (в експортному сегменті - близько 125 тис. осіб, на внутрішньому - близько 225 тис.), а зростання галузі у 2015 р. становитиме 5 млрд. дол.

Кількість спеціалістів у сфері інформаційних технологій (IT) в Україні на початок 2013 року становила близько 250 тис. осіб

В уряді вважають, фахівців з інформаційних технологій необхідно підтримувати в першу чергу, оскільки серед тисяч програмістів є 1-2 % тих, хто може створювати дійсно креативний конкурентоспроможний продукт.