ua en ru

Азаров: Показник інфляції на рівні 1,5-2% в рік є нормальним

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає нормальним показник інфляції на рівні 1,5-2% в рік. Про це він заявив на нараді з представниками органів місцевого самоврядування Луганської області щодо забезпечення якісною питною водою, повідомляє прес-служба Кабміну.
"Нам не вистачає цінової та тарифної стабільності. Мається на увазі показник інфляції. Україна ніяк за всі 20 років своєї незалежності не може вийти на нормальний показник інфляції. А які нормальні показники інфляції? Десь 1,5-2% у рік. Тоді, відповідно, і ставки за кредитами в банках будуть 3-4%. А значить можна розвивати підприємства, які матимуть річну рентабельність 6-7% на кредитні ресурси", - заявив Азаров.
При цьому він додав, що зараз більшість галузей економіки мають рентабельність 2-4%, і тому строк окупності капіталовкладень, наприклад, у вугільну галузь складає 30-50 років.Нагадаємо, що за 5 місяців 2011 р. інфляція в Україні склала 5,5%. У травні базовий індекс інфляції до попереднього місяця зберігся на рівні 0,6%.

5 квітня Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомляло, що середня інфляція в 2011 р. може скласти 11,1%, в 2012 р. - 9,2%, у розрахунках грудень до грудня попереднього року. Індекс споживчих цін в середньому за 2011 р. може скласти 10,3%.