ua en ru

Азаров: Про згортання співробітництва у російсько-українських відносинах говорити не можна

Про згортання співробітництва у російсько-українських відносинах говорити не можна. Про це заявив прем‘єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету міністрів України, повідомляє прес-служба уряду.
"Нещодавно група провідних російських економістів звернулась до керівництва Російської Федерації з відкритим листом, в якому висловлює глибоку стурбованість проблемами, які виникли в російсько-українських торгівельно-економічних відносинах у зв'язку зі створенням Митного союзу. Вчені попереджають, що погіршення цих відносин не піде на користь жодній стороні. Водночас вони відзначають, що останнім часом, незважаючи на вражаюче зростання товарообігу, в російсько-українських відносинах намітилась тенденція до згортання співробітництва. Я не погодився б з таким категоричним висновком, тим більше, що товарообіг між нашими країнами поточного року сягне величезної суми - 50 млрд долл.", - заявив прем‘єр-міністр.
Проте, за його словами, "за рахунок небаченого росту вартості газу баланс складається негативно для України. І водночас задекларовані масштабні проекти кооперації та інтеграції в авіабудуванні, машинобудуванні, транспортній інфраструктурі, високих технологіях досі не вийшли зі стадії обговорення. Так само реальність, що російська сторона вдається до обмеження постачання на територію Митного союзу таких чутливих для України товарів, як продукція металургії, труби, м'ясо, молоко, цукор".
"Тому я в цілому поділяю стурбованість видатних російських вчених-економістів. І хочу заявити, що економічні відносини між Україною і Росією - це фактор набагато більший і глибший, ніж економічна кон'юнктура", - додав Азаров і зазначив, що найближчим часом візьме участь в українсько-російському економічному форумі, де ініціюватиме "формулювання абсолютно зрозумілих, безспірних, визнаних суспільством стратегічних цілей українсько-російського співробітництва". "Так би мовити, визначитися з цінностями. І на базі цього напрацьовувати сценарії неконфліктного, взаємовигідного економічного розвитку", - резюмував прем‘єр.