ua en ru

Аятолла Хаменеї контролює діловий конгломерат Ірану з активами в 95 млрд дол., - експерти

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї керує діловим конгломератом, що володіє частками майже у всіх сферах іранської економіки, повідомляє агентство Reuters з посиланням на власне дослідження.

За даними Reuters, цією організацією є так званий Штаб виконання доручення імама, скорочено "Седат". На основі оцінок Мінфіну США, даних Тегеранської біржі та заяв керівництва "Седат", майно організації оцінюється аналітиками приблизно в 95 млрд дол.

Експерти Reuters відзначають, що фактів особистого збагачення А.хаменеї за рахунок "Седат" виявити не вдалося, проте керівництво такою організацією дозволяє верховному лідеру Ірану в "ручному режимі" керувати економікою країни. Основний шлях розширення цієї імперії - судові процеси про позбавлення нерухомого майна, зокрема релігійних меншин Ірану, на користь "Седат".

Штаб виконання доручення імама був створений в 1989 р. після спеціального доручення попередника Хаменеї на посаді верховного лідера Ірану Рухолли Хомейні. Первісною завданням організації було управління покинутим і конфіскованим після революції 1979 р. нерухомим майном.