ua en ru

Автори законопроекту "Про страхування" прибрали норму про уповноваженої страхової компанії

Автори законопроекту "Про страхування" прибрали норму про уповноваженої страхової компанії.

Автори законопроекту "Про страхування" прибрали норму про уповноваженої страхової компанії. Про це йдеться в тексті законопроекту, пише "Комерсант-Україна".

Так, автори документа врахували більшість пропозицій, що надійшли від страховиків. Закопроект планувалося розглянути на засіданні профільного комітету 15 січня і винести його на голосування на найближчому засіданні Верховної Ради. Однак тепер депутати будуть обговорювати його, швидше за все, вже на початку лютого.

"На засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів цей закон не був названий в числі першочергових, які мають бути прийняті найближчим часом", - повідомила президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима. У кращому випадку законопроект, підготовка якого ведеться вже більш трьох років, буде прийнятий навесні.

Основною зміною стало виключення з документа норми про створення уповноваженої страхової компанії з держчасткою понад 90%. Страховики побоювалися, що така компанія, до якої не застосовуються вимоги законодавства про наявність досвіду здійснення добровільного страхування для участі в страхуванні або отримання ліцензії, стане монополістом на ринку. Депутати погодилися, що державною буде вважатися страхова компанія, якщо власником 100% її акцій є держава або юридичні особи, частка держави у статутних капіталах яких перевищує 90% відсотків. При цьому ніяких пільг у такий СК не буде.

Норма про створення саморегулівної організації (СРО) збереглася в скороченому вигляді. Згідно ст. 11 законопроекту, "участь в саморегулюючої організації страховиків є обов'язковою умовою здійснення страхової діяльності на території України". СРО отримає повноваження, делеговані уповноваженим органом - Нацкомфінпослуг. Статут організації затверджується зборами її засновників і узгоджується з регулятором. Однак, в законопроекті не уточнюється, чи буде СРО засновуватися на базі однієї з діючих об'єднань або шляхом створення нової організації страховиків.

Ще одним нововведенням стала норма про те, що більшість великих ризиків будуть перестраховуватися через спеціалізовані пули.