ua en ru

Автомобільні заправки ЄС переходять на єдину систему позначення видів палива

Автомобільні заправки ЄС переходять на єдину систему позначення видів палива Ілюстративне фото (УНІАН)

Багато заправних станцій ввели нову класифікацію вже у вересні

З п'ятниці, 12 жовтня, на всіх автозаправних станціях Євросоюзу почне діяти єдина система позначення видів палива. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Euractiv.

Нові позначення з'являться і на люках бензобаків у автомобілів, зібраних після введення єдиної класифікації. Паливо розділять на три категорії. Колом будуть позначені всі види бензину, квадратом - дизель, ромбом - газ. Літерами біля цих символів будуть позначати вид біодобавки, цифрами - ступінь концентрації добавки в складі бензину.

Передбачається, що на початковому етапі автозаправки поряд з новою системою позначення будуть використовувати і традиційні символи. Багато заправних станцій ввели нову класифікацію вже у вересні.

Наприклад, бензин E95 буде відзначений як E5, E92 - E0, E98 - 10, залежно від максимальної кількості біопалива (етанолу) в бензині.

Дизельне паливо - буквою B в квадраті з числами 7, 10, 20 або 30, що вказує максимальну кількість біопалива.

Взимку арктичне дизельне паливо першого і другого класів, як і досі, буде додатково позначено однією або двома сніжинками і знаком B0. Біодизель буде позначений як B100, а синтетичне дизельне паливо - XTL.

Зріджений нафтовий газ буде позначений ромбом і буквами LPG, стиснений природний газ - буквами CNG; а зріджений природний газ - LNG.

Оскільки потреба в боротьбі зі зміною клімату стала вкрай нагальною, нові правила дадуть автомобілістам більш чітке уявлення про екологічність палива та автомобілів, вважають у ЄС.

Нагадаємо, в Данії влади країни збираються ввести заборону на продаж бензинових і дизельних автомобілів.