ua en ru

Автолюбителі просять імпортерів дати можливість перевірити якість палива в цистернах

Київський клуб автомобілістів направив відкритий лист-запит до асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" з пропозицією провести забір проб палива з цистерн, які члени ООРНУ імпортують в Україну - для спільного проведення якісного аналізу палива "з метою отримання незаангажованих і правдивих результатів". У зверненні автоклубу в асоціацію зазначено, що це необхідно "для отримання чіткої відповіді на питання - де слід шукати коріння проблеми з якістю палива, яке продається на українських заправках".

"Якщо члени асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" впевнені в правдивості своїх заяв про те, що імпортоване ними паливо - високої якості, і всі маніпуляції з ним відбуваються на АЗС - вони повинні підтримати нашу пропозицію", - впевнений президент Київського клубу автомобілістів Максим Головін.

Він нагадав, що проведене Київським клубом автомобілістів в незалежній лабораторії УкрНДНЦ химмотологии і сертифікації паливно-мастильних матеріалів і технічних рідин дослідження проб палива з АЗС столиці показало, що практично всі зразки за тими чи іншими параметрами не відповідають нормам.

"Члени асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" - ООНРУ самі могли в цьому переконатися виходячи з результатів дослідження, неодноразово публічно представленого клубом та експертами. Разом з тим, ініціативи автомобілістів з контролю якості палива стикаються з незрозумілих для нас протидією з боку представників нафтотрейдерів, в тому числі, і з боку асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", - говорить Головін.

Голова Київського клубу автомобілістів підкреслює, що для автовласників не принципові форми і методи контролю якості палива.

"Забір проб палива та їх аналіз дозволить визначити корінь проблеми і спрямувати зусилля громадськості щодо забезпечення підвищення якості палива в правильному руслі - вимагаючи або повноцінного контролю якості палива від кордонів до АЗС, або тільки на АЗС. Тому ми запрошуємо асоціації та її членів разом вести боротьбу за якісне паливо", - говорить Головін.

Нагадаємо, в асоціації ООРНУ заявляють, що в Україну імпортують якісне палива екологічних стандартів євро-4 і євро-5, в той час як в Україні дозволена продаж палива стандарту євро-3.