ua en ru

Австрійський суд заарештував нерухомість сина Азарова на 5 млн євро

Австрійський суд на підставі санкцій Європейського союзу щодо колишніх чиновників України, які Брюссель вважає винними в політичній кризі в країні, заарештував нерухомість сина екс-прем'єра Миколи Азарова на суму близько 5 млн євро

Австрійський суд на підставі санкцій Європейського союзу щодо колишніх чиновників України, які Брюссель вважає винними в політичній кризі в країні, заарештував нерухомість сина екс-прем'єра Миколи Азарова на суму близько 5 млн євро, передає австрійське агентство APA.

Правоохоронні органи країни встановили, що Олексій Азаров є одним з власників LADA Holding Anstalt, цій компанії належить нерухомість у Відні і Штирії.

Про те, що прокуратура Австрії шукає докази відмивання грошей Олексієм Азаровим, австрійське видання Die Presse повідомляло на початку червня 2014 р.

Журналістам стало відомо, що в кінці лютого 2014 р. прокуратура Вени почала розслідування відносно сина колишнього прем'єр-міністра України. Приводом стали підозри одного з австрійських банків, представники якого поділилися своїми сумнівами з правоохоронними органами.

Слідчі зацікавилися діяльністю компанії Garda Handels - und Beteiligungs GmbH в центрі Відня, раніше нею керувала дружина Олексія Азарова Лілія. До травня 2014 р. вона також володіла виданням Vienna Deluxe Magazine.

Поряд з Азаровим-молодшим і його дружиною у відмиванні грошей і порушення закону про санкції підозрювалися податковий консультант з Кремса Крістоф Р. і бізнес-адвокат з Бадена Фрідріх Б.

Бізнес-адвокат є ключовою фігурою в розслідуванні. Він стверджує, що виконував всі правила ЄС і не знає про факти, які б свідчили про відмивання грошей. "Незважаючи на європейські політичні цілі, я не сумніваюся в австрійському праві і справедливості", - заявив юрист.

Bloomberg повідомляв, що в австрійському корпоративному реєстрі син Азарова значиться як колишній керуючий директор віденської компанії Sustainable Ukraine gemeinnuetzige Forschung GmbH (займалася дослідженням європейської інтеграції України). Лілія Азарова, згідно з реєстром, володіє 50% видавничого дому Publishing Deluxe Holding GmbH.

В Австрії відмивання грошових коштів загрожує строком від одного до десяти років позбавлення волі. Положення банківського законодавства країни значно м'якше, ніж у сусідніх державах, з-за чого Відень піддається тиску з боку партнерів по ЄС і всього міжнародного співтовариства, які вимагають привести австрійські норми у відповідність із західними стандартами.

У березні 2014р. Євросоюз ввів фінансові обмеження щодо 18 українців. У список увійшли чиновники і бізнесмени, близькі до колишнього президента України Віктора Януковича. Європейські країни заморозили банківські рахунки фігурантів списку. У відповідь Янукович і його оточення подали позови у Європейський суд у Люксембурзі - вони мають намір оскаржити правомірність введення санкцій.

ЗМІ повідомляли, що Азаров після повалення Януковича виїхав в Австрію до свого сина Олексія. У лютому, ще до оголошення санкцій, у столиці Австрії місцевий "Автомайдан" пікетував особняк, імовірно належить родині Азарова.