ua en ru

Австралія схвалила програму BHP Billiton з розширення мідно-уранового проекту Olympic Dam

Влада Австралії схвалила програму гірничодобувної компанії BHP Billiton щодо масштабного розширення мідно-уранового проекту Olympic Dam. Як повідомив глава Міністерства з розробки мінеральних ресурсів штату Південної Австралії Том Кутсантоніс, рада директорів BHP Billiton повинна тепер дати остаточне схвалення на розширення проекту відповідно до досягнутих з урядом Австралії домовленостями, які стосувалися насамперед питання відрахувань у вигляді роялті та інших мит до бюджету штату. Очікується, що остаточне схвалення з боку ради директорів BHP Billiton 30-мільярдний проект отримає в березні 2012 р.
Одночасно глава австралійського Міністерства енергетики і мінеральних ресурсів Мартін Фергюсон відзначив, що проект Olympic Dam, розташований в штаті Південна Австралія, має потенціал для того, щоб стати найбільшим в світі гірничодобувним проектом. "Масштаб цього проекту безпрецедентний для Австралії", - заявив він.
Як наголошується в оприлюдненому сьогодні прес-релізі BHP Billiton, програма розширення операцій на шахті Olympic Dam розрахована на 11 років. За цей час обсяг видобутку міді на проекті планується довести до 825 тис. т на рік, що більш ніж в 4 рази перевищує поточний показник в 180 тис. т на рік. Видобуток оксиду урану збільшиться на 21 тис. т на рік.
Olympic Dam - унікальне родовище з точки зору запасів мідно-уранових руд, розташоване в штаті Південна Австралія в 500 км від м. Аделаіда. Промислова експлуатація проекту почалася в 1975 р. Olympic Dam є найбільшим родовищем світу з ресурсів урану, а також четвертим - за ресурсами міді. Концентрат закису-окису урану (проміжний продукт переробки природного урану в ядерне паливо), що отримується на родовищі, використовується для вироблення електрики на ядерних реакторах. Мідь із проекту поставляється компаніям Європи, Азії та Австралії. Золото і срібло, також видобуваються на проекті, поставляються в основному на внутрішній ринок.
BHP Billiton посідає перше місце в світовому гірничодобувному секторі. Компанія видобуває нафту, газ, кольорові і дорогоцінні метали, вугілля, алмази. Акції BHP Billiton торгуються на Лондонській і Австралійській фондових біржах, ADR компанії розміщені на біржі в Нью-Йорку. Доступний для розподілу серед акціонерів чистий прибуток найбільшої в світі гірничодобувної компанії BHP Billiton Group в 2010-2011 фінансовому році, що завершився 30 червня 2011 р., виріс майже в 2 рази - до 23,571 млд дол. проти чистого прибутку в 12,935 млрд дол., зафіксованого за 2009-2010 фінансовий рік.