ua en ru

Авиакатастрофа під Смоленськом: в кабіні пілота перебували сторонні особи

Авиакатастрофа під Смоленськом: в кабіні пілота перебували сторонні особи Літак Ту-154 розбився в квітні 2010 року

В кабіні пілота літака екс-президента Польщі Леха Качиньського, що розбився в квітні 2010 року під Смоленськом, знаходилися сторонні особи. Про це повідомляє радіо RMF FM, яке опублікувало з розшифровки чорних ящиків.

Стенограми, які опублікувало радіо, свідчать про те, що історію катастрофи треба буде трохи переписати, вважає міністр в канцелярії прем'єра Польщі Міхал Камінський.

Нова фонографічна експертиза є найбільш детальною записом переговорів у кабіні Ту-154М, який публікували до цього часу. У порівнянні з попередніми експертизами на записі чутні на третину більше слів.

Опубліковані фрагменти вказують, що до самого кінця в кабіні перебувало особа, яка експерти називають Командувачем повітряних сил - Анджеєм Бласиком. Експерти кажуть, що, зокрема, після першого бортової системи попередження про небезпеку зближення з землею, він очікував від команди якихось "ідей", а на висоті близько 300 метрів запевняв пілота: "зможеш спокійно поміститися".

Експерти відзначають, що ці нові розшифровані стенограми не змінюють причин Смоленської катастрофи, а лише підтверджують попередні висновки.

Нова прочитана інформація може стати додатковим матеріалом для польської прокуратури, яка повинна проаналізувати питання організації того польоту. При цьому вона має ретельніше зацікавитися тими, хто відповідальний за його організацію і тими, хто допустив, щоб на борту виникла така ситуація, підкреслили експерти.

Нагадаємо, раніше головна військова прокуратура Польщі пред'явила звинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака Ту-154 в квітні 2010 р. Пізніше в Слідкомі РФ ці звинувачення відкинули.