ua en ru

Авіадиспетчери планують на 10 жовтня загальноєвропейський страйк проти єдиного авіапростору

Європейська асоціація авіадиспетчерів (ATCEUC) закликала 14 тис. своїх членів провести 10 жовтня 2013 р. загальноєвропейський страйк в знак протесту проти планів Єврокомісії щодо створення "Єдиного європейського повітряного простору". Про це йдеться у повідомленні асоціації.

Як вважають в асоціації, прийняття цього проекту може призвести до зниження безпеки польотів і погіршення умов праці. Водночас, авіадиспетчери відзначають, що вони не проти ідеї єдиного європейського повітряного простору, але вони наполягають на обговоренні з ними соціальних аспектів даного проекту. Однак у Єврокомісії відмовляються чути їх доводи.

В даний час контроль над повітряним рухом значною мірою все ще залишається на національному рівні. Однак рамках "Єдиного європейського повітряного простору" національні авіадиспетчерські служби повинні бути об'єднані в дев'ять функціональних блоків повітряного простору. За рахунок такої централізації в ЄС сподіваються скоротити витрати і підвищити втричі пропускну здатність європейського повітряного простору.