ua en ru

Аваков пов'язує вибух на "Уренгой-Помари-Ужгород" зі спробами РФ "легітимізувати "Південний потік" в очах Європи"

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пов'язує вибух на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", який стався сьогодні близько 15:00 в Лохвицькому районі Полтавської області, зі спробами Росії "легітимізувати "Південний потік" в очах Європи".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (на фото) пов'язує вибух на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", який стався сьогодні близько 15:00 в Лохвицькому районі Полтавської області, зі спробами Росії "легітимізувати "Південний потік" в очах Європи". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства внутрішніх справ України.

"Хочу нагадати, що напередодні президентських виборів нами були відвернені дві спроби здійснення терористичних актів на українській газотранспортній системі в Івано-Франківській області. Ще 3 червня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив у своєму виступі у Верховній Раді, що ці диверсії мали на меті дискредитувати українську газотранспортну систему, переривання транзиту газу до Європи і найголовніше: легітимізацію "Південного потоку" в очах Європи", - зазначає Аваков.

Нагадаємо, як повідомила міліція, на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" у Полтавській обл. 17 червня 14:45 сталося серйозне загоряння: висота полум'я склала 50-100 м, радіус - 200-300 м, дія високих температур - до 1 км.

Аваков пов'язує вибух на "Уренгой-Помари-Ужгород" зі спробами РФ "легітимізувати "Південний потік" в очах Європи"

(Фото: прес-служба ДержНС у Полтавській обл.)

"Уренгой-Помари-Ужгород" - магістральний експортний газопровід, яким йде газ з Росії до країн Європи. Зокрема, з'єднує родовища півночі Західного Сибіру із Західною Україною. Він перетинає російсько-український кордон північніше міста Суми. По території України газ транспортується до компресорної станції в районі Ужгорода на кордоні зі Словаччиною та до менших компресорних станцій на кордоні з Угорщиною та Румунією.

Співробітники компанії "Укртрансгаз", оператора зазначеного газопроводу, о 16:15 загасили полум'я.

"Укртрансгаз" запевняє, що надзвичайна ситуація на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" не вплине на транзит газу до країн Європи.

Як повідомляє МВС, транзит газу після вибуху, який стався сьогодні близько 15:00 в Лохвицькому районі Полтавської області на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", здійснюється за резервною гілкою в повному обсязі.

МВС розглядає ключовою версією вибуху на "Уренгой-Помари-Ужгород" теракт. При цьому слідче управління МВС розпочало кримінальне провадження за ч.3 ст.292 Кримінального кодексу України - пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів і нафтопродуктопроводів. У разі ж підтвердження ключової версії, як зазначає МВС, справа буде перекваліфікована за статтею тероризм.

Нагадаємо, 14 травня Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом вибуху магістрального газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород" на території Рожнятівського району в Івано-Франківській області, кваліфікувавши його як теракт. Раніше, 12 травня, під час робіт з ліквідації наслідків витоку газу на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" стався вибух у 30 м біля газопроводу Богородчани-Долина (діаметр 1400 мм, тиск 50-54 Атм). Постраждалих і жертв не було.