ua en ru

Аваков вважає, що ВР не скасовуватиме його депутатську недоторканність за вимогою ГПУ

Народний депутат України Арсен Аваков вважає, що Верховна Рада навряд чи скасовуватиме його депутатську недоторканість за вимогою Генеральної прокуратури України (ГПУ). Про це повідомляє радіо "Свобода".

Відповідаючи на запитання про ймовірний розвиток кримінальної справи, порушеної харківською обласною прокуратурою, що стосується зловживань навколо виділення земельних ділянок, Аваков висловив сумнів стосовно того, що парламент проголосує за скасування депутатської недоторканості у разі офіційного подання ГПУ.

"Наразі я вважаю маловірогідним, що з такою правовою аргументацією Генеральна прокуратура звертатиметься до Верховної Ради України. Ще менш вірогідно, що парламент проголосує за позбавлення недоторканості", - наголосив Аваков.

Разом з тим, опозиційний політик вважає, що прокуратура має право внести таке подання, а він, у свою чергу, представлятиме свої аргументи, аби депутати не підтримували прокурорів.

6 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу проти Авакова за частиною 3 статті 365 (перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки). Його підозрюють у причетності до незаконної зміни цільового призначення і передачі у власність 55 га державних земель вартістю понад 5,5 млн грн. Після цього він виїхав до Італії. Пізніше Аваков був оголошений у міжнародний розшук і був затриманий в Італії. Його захист надав суду документи, які свідчили про переслідування Авакова в Україні, і довели, що ці переслідування відбуваються за політичними мотивами. Тому суд звільнив його з-під варти. Українська влада просила Італію про екстрадицію Авакова. 3 листопада голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал заявив, що Аваков, оголошений у міжнародний розшук, одержує депутатську недоторканність від моменту встановлення результатів парламентських виборів, і не може бути затриманий.

Читайте також: Аваков заявив, що добиватиметься закриття кримінальної справи проти нього