ua en ru

Аудитор підтвердив низька якість кредитного портфеля ПриватБанку, - НБУ

Аудитор підтвердив низька якість кредитного портфеля ПриватБанку, - НБУ Фото: кредитний портфель ПриватБанку низької якості

На початок 2017 негативний баланс банку становив 882 млн гривень

Незалежний аудитор ПАТ КБ "ПриватБанк" підтвердив низька якість кредитного портфеля банку. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, за результатами проведеного аудиту та даним фінансової звітності, підтвердженої аудиторами, станом на 31 грудня 2016 року, резерв на знецінення кредитів юридичним особам збільшився на 155,9 млрд гривень.

Більш того, аудитори визначили потребу у формуванні додаткового резерву ще на 10 млрд гривень, що в результаті призвело до від'ємного значення балансового капіталу ПАТ КБ "ПриватБанк" у 882 млн гривень станом на кінець 2016 року.

При цьому, аудитор не підтвердив фінансові результати та грошові потоки банку з-за того, що не зміг отримати достатні аудиторські докази щодо періоду, в якому відбулося знецінення кредитів та авансів клієнтам. Такий висновок свідчить про те, що фінансові проблеми в банку почалися задовго до 2016 року.

Також на вимогу статті 411 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" аудитором EY був здійснений аналіз потреби банку у капіталі. За результатами цього аналізу було визначено, що банку знадобиться додаткове вливання капіталу від держави, як наслідок попередніх дій власників і менеджменту.

Зазначимо, що згідно з меморандумом з Міжнародним валютним фондом, до середини вересня 2017 року має завершитися forensic аудит (економічний розслідування операцій) ПАТ КБ "ПриватБанк" для визначення, мали місце правопорушення або погана банківська практика в період до його націоналізації.

Нагадаємо, раніше заступник глави НБУ Катерина Рожкова повідомила про те, що звіт про результати діяльності націоналізованого ПриватБанку в 2016 році буде опублікований до 1 липня.