ua en ru

АТПУ: Проект змін до податкової системи України потребує суттєвого доопрацювання

Проект змін до податкової системи України потребує суттєвого доопрацювання. Зокрема, для українських підприємців необхідно збільшити тривалість періодів для подання податкової звітності. Таку думку висловили представники Американської торгівельної палати в Україні (АТПУ), повідомили в прес-службі АТПУ.

Представники комітету з питань оподаткування АТПУ розробили ряд необхідних поправок до вищезазначеного проекту.

"На даний момент основною проблемою адміністрування податків в Україні є час, який середній платник податків повинен присвятити належній звітності та подальшій сплаті податків. Крім того, існують проблеми, викликані неясністю та неякісністю чинного податкового законодавства. З метою поліпшення економіки в довгостроковій перспективі і безпосереднього підвищення конкурентоспроможності національної системи оподаткування необхідно розробити окремий план дій для подолання ключових проблем, що існують у сфері оподаткування", - зазначив Хорхе Зукоскі, Президент Американської торгівельної палати в Україні.

Експерти Американської торгівельної палати наголосили на необхідності збільшення тривалості періодів для подання податкової звітності. "Враховуючи досвід таких європейських країн, як Іспанія чи Великобританія, зміни можуть стосуватися податку на прибуток та податку на додану вартість: замість нині діючого щоквартального подання звітів і сплати податку було б доцільним запровадити щорічне подання звітів і сплату податку для 90% платників податків України. Цей крок дозволить уникнути непотрібного подання великої кількості податкових декларацій і, як результат, заощадити час і кошти платників податків та бухгалтерів. Крім того, це збереже ресурси і податкової служби", - йдеться в повідомленні АТПУ.

Окрім того, Американська торгівельна палата вважає, що поліпшити положення України в міжнародних рейтингах конкурентоспроможності щодо оподаткування допоможуть наступні дії: доповнення Податкового кодексу положеннями щодо чіткого регулювання оподаткування усіх поширених угод, таких як франчайзинг (комерційна концесія) для приватних (недержавних) суб'єктів господарювання; коригування трансфертного ціноутворення для податку на прибуток підприємств і ПДВ та застосування його тільки у випадках транскордонних транзакцій, а не для операцій в межах України; внесення до Податкового кодексу положення, що дозволятиме розташування декількох компаній за однією податковою адресою (поширена практика у Великобританії); введення автоматичного звільнення від сплати податку на прибуток для пожертви на благодійність, що надходять від іноземних донорів до українських неприбуткових організацій.

Компанії-члени Американської торгівельної палати висловили занепокоєння щодо цілого ряду ініціатив, запропонованих проектом змін системи оподаткування України, серед яких важливе місце посідає введення податку з обороту. На їх думку, запропонована ставка у розмірі 2,5% може негативно вплинути на розвиток багатьох підприємств в Україні, оскільки оплата цього податку не пов'язана з прибутковістю бізнесу, а має намір просто утримати 2,5% від доходів, які найчастіше є показником рівня рентабельності компанії.

"Запропонована зміна ставки ПДВ не сприятиме виводу економіки з тіні та поліпшенню інвестиційного клімату, а, навпаки, посилить тіньову економіку і погіршить інвестиційний клімат хоча б тому, що запропоновані зміни будуть вимагати часу на пристосування. Оскільки мова йде про непрямий податок, який за своєю природою має нейтрально впливати на бізнес, проблема полягає не в зміні ставки, а саме в адмініструванні податку", - наголосив Зукоскі.

Також, на думку АТПУ, скасування максимального розміру заробітної плати (10 мінімальних заробітних плат), з якої сплачується єдиний соціальний внесок, матиме величезний негативний вплив на витрати з виплати заробітної плати, та стане суттєвим додатковим фіскальним навантаженням для міжнародних компаній в Україні, а введення додаткового внеску до Пенсійного фонду за купівлю іноземної валюти на імпортні операції в розмірі 3% призведе до збільшення витрат виробництва, і виллється у підвищення цін.

"Якщо ж, незважаючи на всі зусилля бізнес-спільноти, спрямовані проти введення цього внеску, таке ініціатива буде підтримана, експерти пропонують одночасно запровадити і обов'язковий продаж (повний або частковий) надходжень в іноземній валюті на користь громадян України на міжбанківському валютному ринку, що надасть змогу зменшити загальну вартість валюти і, хоча й опосередковано, компенсувати витрати суб'єктів господарської діяльності за сплату внеску", - зазначили в АТПУ.

Всі вищезазначені рекомендації міжнародного бізнес-співтовариства надані Міністерству фінансів України та Державній податковій службі України у формі офіційної позиції АТПУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ДПСУ пропонує знизити ставку податку на додану вартість (ПДВ) при внутрішніх торгових операціях в Україні до 7%. Крім того, податкова планує ввести податок з обороту в розмірі 2,5% при зниженні через півроку до 2%.