ua en ru

Атмосфера Землі втрачає кисень, - National Geographic

Атмосфера Землі втрачає кисень, - National Geographic Фото: за останні 800 тис. років рівень кисню в атмосфері Землі знизився майже на 1%

Кількість кисню в атмосфері безпосередньо впливає на еволюцію

Атмосфера Землі втрачає кисень і в даний час рівень атмосферного кисню досягає 20,9%, що на 0,7% менше, ніж було 800 тисяч років тому. Такі дані отримані геохіміками з Прінстонського університету на основі досліджень проб льоду Гренландії й Антарктиди, що сформувалися в той період, повідомляє National Geographic.

"Кількість кисню в атмосфері безпосередньо впливає на еволюцію. У різні геологічні епохи через природні катаклізми відбувалася зміна його рівня, і це призводило до перебудови екосистем. Наприклад, близько 300 мільйонів років тому концентрація кисню в атмосфері становила близько 35%, і ці умови добре підходили для життя гігантських комах", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, вчені заявили про відсутність причин для паніки через втрату кисню, оскільки зниження занадто мале, щоб зробити помітний вплив на сучасні екосистеми. Разом з тим, на даний момент вченим не вдалося встановити причини зниження рівня кисню в атмосфері.

Зокрема, серед причин вчені розглядають рух льодовиків, які відступаючи оголюють великі площі органічних порід, вбирати кисень. Ще однією причиною може служити охолодження вод Світового океану: його мікроорганізми при більш низькій температурі активніше споживають кисень.

Разом з тим, вчені вважають, що промислова революція і спалювання великої кількості палива, помітного впливу на ці процеси не має.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за допомогою телескопа Hubble астрономам вдалося дізнатися про планету, яку освітлюють відразу два сонця.