ua en ru

Атеїстам в США знову відмовили у вимозі прибрати напис In God we trust на доларах

Американський суд в черговий раз відмовив місцевим атеїстам в їх позові проти Департаменту фінансів США у справі про написи на банкнотах і монетах In God we trust ("У Бога віримо").

Американський суд в черговий раз відмовив місцевим атеїстам в їх позові проти Департаменту фінансів США у справі про написи на банкнотах і монетах In God we trust ("У Бога віримо").

Атеїстична організація Freedom From Religion Foundation і юрист Міхаель Неудоу заявили, що, розміщуючи на банкнотах звернення до Бога , уряд підтримує релігію і одночасно порушує конституційне розділення між державою і Церквою.

У 2006 році Неудоу вже подавав скаргу такого змісту до суду Сакраменто (штат Каліфорнія), але вона була відхилена. Цього разу скарга була подана до федерального штат Нью - Йорка. Суддя Гарольд Байєр визнав, що твердження про розміщенні написи на банкнотах з 1864 року, порушує першу поправку до Конституції про гарантії поділу між урядом і Церквою, є безпідставним.

Американський Центр Закону та Справедливості (ACLJ) - консервативна організація, яка перед судом представила свій юридичний аналіз, зазначає, що спірний напис нерозривно пов'язаний з історією Сполучених Штатів.

Юристи ACLJ також відзначають, що перша поправка не дає підстав забороняти релігійні символи в громадській сфері. Було згадано, що зміст фрази відображає присутню в Конституції думка про те, що право на свободу виходить від Бога, а не від держави.

Написаний у тому числі на доларах девіз In God We Trust ("У Бога віримо") був офіційно затверджений в якості національного гасла США в липні 1956 року президентом Дуайтом Ейзенхауером. В основу гасла лягла рядок з пісні "Зоряно - смугастий прапор", написаної в 1814 році поетом-аматором Френсісом Скоттом Кі та стала згодом американським державним гімном.

У липні 2006 року Сенат США в одноголосно прийнятій резолюції закликав всіх американських громадян "вшанувати святкуванням і сприяти утвердженню національного гасла Сполучених Штатів у зв'язку з 50 -річчям з моменту її формального прийняття".

"Наші традиції особливо важливо зміцнювати перед обличчям необдуманих судових претензій , що кидають виклик фундаментальним принципам Америки , невід'ємним з моменту її народження", - заявив співавтор резолюції Сенату Бен Нельсон.

Глава консервативної громадської організації "Сім'я в фокусі" Джеймс Добсон висловив упевненість в тому, що у американської нації буде шанс "і надалі насолоджуватися нашими свободами і нашою величчю ... лише в тому випадку, якщо ми і надалі будемо визнавати Господа нашим Творцем і Покровителем нашої землі".

"Все більш нестерпно спостерігати судову активність окремих громадян, що прагнуть викреслити з публічної сфери останні ознаки нашої християнського спадщини - від вимоги прибрати тексти десяти заповідей з громадських місць до вимоги видалити з тексту присяги слова "під Богом", - заявив Джеймс Добсон.

Він також закликав членів Палати представників приєднатися до резолюції Сенату, нагадавши слова президента Рональда Рейгана: "Якщо ми раптом перестанемо перебувати з Богом, як нація ми зійдемо нанівець".