ua en ru

Астрономи NASA відкрили найбільшу спіральну галактику

Астрономам американського Національного агентства з повітроплавання і дослідження космічного простору (NASA) вдалося виявити найбільшу спіральну галактику, повідомляє Associated Press.

Повідомляється, що відкриття відбулося випадково, під час перегляду отриманих із супутника GALEX (Galaxy Evolution Explorer) знімків районів активного зореутворення. Вченим вдалося виявити гігантську область інтенсивність ультрафіолету випромінювання, що перевищує за розмірами Чумацький Шлях у п'ять разів. Вона отримала назву "галактика NGC-6872.".

Повідомляється, що галактика NGC-6872 знаходиться на відстані 212 млн світлових років у сузір'ї Павич в південній півкулі неба і є однією з найбільших спіральних галактик. Поруч із нею розташована лінзовидна галактика IC-4970. Супутник показав, що галактика NGC-6872 раніше зіткнулася з іншою галактикою, і має значно більші розміри, ніж раніше припускали вчені. Як розповів один зі вчених, які виявили галактику, Рафаель Еуфрасіо, відстань між зірками в протилежних рукавах галактики становить приблизно 500 тис. світлових років.
Подальше вивчення NGC-6872 дозволить пролити світло на те, як розвиваються галактики, повідомили в NASA.

Читайте також: Великий адронний коллайдер зупинив роботу до 2015 р