ua en ru

"Астра банк" проданий іноземному інвестору за 92,1 млн грн, - ФГВФО

"Астра банк" проданий іноземному інвестору за 92,1 млн грн, - ФГВФО Фото: "Астра банк" придбав інвестор

Покупцем стала Agro Holdings (Ukraine) Limited

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продав 100% акцій "Астра банку" компанії Agro Holdings (Ukraine) Limited за 92,1 млн. грн. Через продаж інвестору ФГВФО вперше виводить неплатоспроможний банк з ринку. Інформація про це розміщена на сайті фонду.

Для виведення неплатоспроможного "Астра банку" з ринку, ФГВФО провів відкритий конкурс серед кваліфікованих інвесторів. Як йдеться в повідомленні фонду, за результатами цього конкурсу і був визначений переможець - Agro Holdings, яка запропонувала в якості способу виведення банку з ринку "продаж неплатоспроможного банку інвестору".

Компанія-покупець є донькою інвестиційного фонду, яким керує NCH Capital (США). Основний напрямок діяльності - фінансування українських сільгоспвиробників.

Згідно з підписаним договором купівлі-продажу, інвестор зобов'язаний у визначений термін привести діяльність "Астра банку" у відповідність з вимогами законодавства України. Щоб проконтролювати, як інвестор буде виконувати свої зобов'язання, ФГВФО призначив свого куратора в банк - Вадима Кононца.

Виведення неплатоспроможного банку з ринку шляхом продажу його інвестору означає, що платоспроможність фінустанови новим власником повинна бути відновлена протягом 30 днів. Таким чином, всі вкладники зможуть повернути свої гроші у визначені договорами терміни. Більш того, ФГВФО не доведеться витрачати свої гроші на виведення банку з ринку, у тому числі на виплати гарантованої суми.

Гроші, отримані від продажу банку, стали фінансовими ресурсами ФГВФО. Крім того, покупець відшкодував витрати фонду на введення тимчасової адміністрації в банк, визнаний неплатоспроможним.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФГВФО розширить гарантії виплат вкладів фізосіб-підприємців.