ua en ru

Асад: погрози Заходу нанести удар по Сирії засновані на "брехні"

Асад: погрози Заходу нанести удар по Сирії засновані на "брехні" Фото: Башар Асад (facebook.com/SyrianPresidency)

Президент Сирії прокоментував наміри США і союзників завдати ракетного удару

Погрози Сполучених Штатів Америки та їх союзників нанести удар по позиціях сирійських урядових військ у відповідь на хімічну атаку в Думі нібито засновані на "брехні". Про це на зустрічі радником з міжнародних справ верховного керівництва Ірану Алі Акбаром Велаяті заявив президент Сирії Башар Асад, передає The Associated Press.

Повідомляється, що сирійський уряд спростовує твердження опозиції та Всесвітньої організації охорони здоров'я про загибель десятків людей в результаті хімічної атаки в Думі. За словами Асада, західні країни вирішили атакувати позиції сирійських військ після того, як не спрацювала їх ставка на повстанців у Східній Гуті.

Крім того, Асад підкреслив, що погрози США і союзників загрожують міжнародному миру і безпеці, а військовий удар буде сприяти подальшій дестабілізації регіону.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що атака в Сирії може бути "дуже скоро або зовсім не скоро".

Зазначимо, 8 квітня 2018 року стало відомо, що в результаті хімічної атаки із застосуванням токсичного газу в сирійському місті Дума загинули 70 осіб.

США поклали відповідальність за атаку на Росію. Зокрема, керівник прес-служби Держдепартаменту США Хізер Нойерт закликала Москву "негайно припинити явну підтримку" приписуваних Дамаску правопорушень і "працювати з міжнародним співтовариством для запобігання подальших варварських нападів із застосуванням хімічної зброї".

Президент США Дональд Трамп розкритикував Росію та Іран за підтримку Сирії, пригрозивши розплатою відповідальним за це. Росія, у свою чергу, застосування хімзброї в сирійській Думі заперечувала.

Як заявив глава комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов, Росія в разі нанесення удару США по Сирії може вжити всі політико-дипломатичні і при необхідності військові відповідні заходи.

Реагуючи на заяви російських дипломатів, Трамп оголосив про майбутній ракетний удар по Сирії.

"Росія обіцяє збивати будь-які ракети, випущені по Сирії. Готуйся, Росіє, вони прилетять. Вони будуть гарні, нові та "розумні"! Не треба підтримувати тварину, яка вбиває газом своїх громадян і отримує задоволення!", - написав Трамп у своєму Twitter.

Станом на 12 квітня, США не прийняли остаточне рішення про удар по Сирії у відповідь на хімічну атаку. За словами прес-секретаря Білого дому Сари Сандерс, Вашингтон розглядає кілька варіантів дій проти сирійського режиму, і всі ці варіанти до сих пір обговорюються.

"Кінцеве рішення ще не прийнято", - сказала Сандерс.