ua en ru

Arricano Real Estate планує виручити 24 млн дол. за 10% акцій на LSE, - джерело

Arricano Real Estate планує провести IPO на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі (AIM LSE). Про це йдеться в біржовому повідомленні компанії, повідомляє "Комерсант-Україна". Акції будуть запропоновані за ціною 2,33 дол. за папір. Після проведення додемісії 76,31% акцій будуть знаходитися не в публічному обороті. Капіталізація Arricano складе 240,62 млн дол.

"Девелопер планує отримати 24 млн дол. за 10% акцій, по решті 14% акцій розрахунок буде йти по-іншому", - розповіло джерело, знайоме з умовами розміщення.

Завдяки емісії Arricano розраховує придбати чотири нових девелоперських проекти, які наразі знаходяться на стадії розробки. Зараз Arricano Group належить 50%-1 акція ТРЦ Sky Mall, а також по 100% в ТРЦ "РайON" (обидва - Київ), "Сонячна Галерея" (Кривий Ріг), City Mall (Запоріжжя) і "Південна Галерея" (Сімферополь). На різних етапах будівництва знаходяться ще три проекти компанії в Києві та Одесі.

Про плани Arricano Real Estate провести IPO на початку серпня повідомив один з акціонерів компанії - фонд DUPD (володіє 20% компанії), створений ІК Dragon Capital. Тоді свою частку в компанії DUPD оцінював в 30,112 млн дол., виходячи з ринкової капіталізації в 150,56 млн дол. Директор Dragon Asset Management (належить ІК Dragon Capital) Володимир Тимочко зазначив тоді, що фонд не планує купувати акції Arricano в ході IPO. Мажоритарним власником девелоперської компанії є її засновник Хіллар Тедер, відомий скандальною історією зачиненою продуктовою мережею "О'кей-Україна".

Це перша за останні п'ять років спроба української компанії зі сфери нерухомості провести IPO. Зараз лістинг на LSE мають XXI Century, DUPD, Secure Property Development & Investment. На Франкфуртській біржі - ТММ і VK Development. "Але на біржі практично немає рухів за паперами девелоперів, що говорить про низький інтерес до них з боку інвесторів", - говорить глава інвестбанківського департаменту "Сбєрбанку" РФ Олексій Ращупкін. Arricano досі не публікувала навіть фінансову звітність. А багато українських девелоперів за підсумками 2012 р. показали збитки.

На вартості акцій Arricano Real Estate може позначитися конфлікт власників столичного ТРЦ Sky Mall. "Враховуючи те, що Arricano не отримує доходів від діяльності Sky Mall, акції компанії могли бути оцінені нижче, ніж розраховував девелопер. Торговий центр здатний генерувати 25 млн дол. на рік", - зазначає Ращупкін.

Акціонери Arricano Real Estate заздалегідь знайшли інвестора, вважає співвласник XXI Century Олег Салмін. "Наприклад, інвестор може сплатити частину акцій активами в нерухомості. У моїй практиці був приклад, коли компанія при покупці частки в компанії-конкуренті розплачувалася як готівкою, так і пакетом акцій", - зазначає директор компанії SP Advisors Нік Піацца.