ua en ru

Армія Іраку має намір узяти під контроль зовнішні кордони Курдистану

Армія Іраку має намір узяти під контроль зовнішні кордони Курдистану Фото: іракські військові (twitter.com/IRAQI NATIONAL ARMY)

Військові армії Іраку планують встановити свій контроль над пунктами пропуску на кордонах 30 вересня

Іракські військові мають намір узяти під контроль прикордонні переходи на зовнішніх кордонах Іракського Курдистану. Військові армії Іраку, які перебувають в Ірані й Туреччині, планують встановити свій контроль над пунктами пропуску на кордонах 30 вересня, передає DW.

Зазначено, що цей крок є частиною заходів іракського уряду, спрямованих на ізоляцію Іракського Курдистану, який 25 вересня провів референдум про незалежність. Багдад виступав рішуче проти цього референдуму, під час якого понад 90% жителів регіону висловилися за відокремлення від Іраку.

Після референдуму прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді заявив, що буде "застосовувати владу в курдському регіоні згідно з конституцією". Він наголосив, що не хоче "боїв між іракськими громадянами". 27 вересня парламент Іраку закликав уряд надіслати в Курдистан війська, щоб узяти під свій контроль нафтові родовища в регіоні. 26 вересня Аль-Абаді заявив, що Курдистан має 72 години для того, щоб передати під контроль центральної влади аеропорти в регіоні. Проте уряд автономії відмовився це зробити.

Як відомо, Іракський Курдистан має спільний кордон з Іраном і Туреччиною. Іракський Курдистан також має статус широкої автономії у складі Іраку, зокрема регіон має власний парламент, уряд та збройні сили.

Нагадаємо, 29 вересня 2017 року Ірак запровадив заборону на здійснення всіх міжнародних рейсів у аеропортах на території Курдистану.