ua en ru

Аргентина активізувала питання статусу Фолклендських островів після Brexit

Аргентина активізувала питання статусу Фолклендських островів після Brexit Фото: спірні Фолклендські острови

Спецкомітет ООН із деколонізації закликав Великобританію і Аргентину розпочати переговори

Глава МЗС Аргентини Сюзана Малкорра закликала Великобританію поновити переговори щодо статусу Фолклендських островів після рішення британців вийти зі складу Євросоюзу на референдумі 23 червня. Про це вона заявила 24 червня на засіданні Спеціального комітету ООН із деколонізації, передає Reuters.

"Ця затяжна суперечка щодо суверенітету (Фолклендських островів - ред.) має бути вирішена шляхом переговорів. Я наголошую на прагненні уряду Аргентини поновити переговори зі Сполученим Королівством для того, щоб знайти мирне й остаточне вирішення цій суперечці", - звернулася Малкорра.

За її словами, Аргентина підтримує концепцію права на самовизначення, але наголосила, що це право "не є абсолютним" і не застосовується до трьох тисяч жителів островів. При цьому міністр закордонних справ запевнила, що Аргентина ніколи не відмовиться від ідеї відновити свій суверенітет над Фолклендськими островами.


Своєю чергою речник місії Великобританії в ООН у відповідь повідомив, що діалогу з Аргентиною щодо статусу островів не може бути без дозволу на це з боку самих фолклендців.

"Референдум 2013 року, в якому 99,8% жителів Фолклендських островів виявили бажання залишити статус, який вони мають зараз, чітко засвідчив, що жителі островів не хочуть діалогу щодо суверенітету", - заявив представник Великобританії.

Зрештою спецкомітет ООН із деколонізації ухвалив резолюцію, яка не несе зобов'язуючого характеру, з закликом до Великобританії і Аргентини розпочати переговори.

Нагадаємо, населення Фолклендських островів виступило за збереження статусу британської заморської території під час дводенного референдуму в березні 2013 року: за це проголосували 99% його учасників.