ua en ru

Арбузова просять зупинити силове захоплення заводу в Херсонській області російськими підприємствами

Вище керівництво України повинно негайно втрутитися в ситуацію в місті Нова Каховка Херсонської області, де піддається рейдерській атаці "Завод будівельних матеріалів № 1". Про це йдеться у відкритому листі, який трудовий колектив направив главі міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств віце-прем'єр-міністру України Сергію Арбузову.

"Просимо звернути увагу на кричущу ситуацію, що склалася навколо нашого підприємства, яке в останні місяці піддається тиску та спроб силового захоплення з боку "Альфа Банку" і "Херсонобленерго", - йдеться в документі.

Автори звернення пояснюють, що обидві структури, що мають російських власників, здійснюють синхронні дії для встановлення контролю над заводом - одним з найбільших підприємств з виробництва газобетону в Східній Європі.

Так, українська "дочка" російського "Альфа Банку" під приводом раніше виданого кредиту намагаються здійснити силову зміну керівництва заводу. Для цього 27 липня близько 60 невідомих, озброєних людей в масках і бронежилетах зробила штурм, намагаючись увірватися в адміністративну будівлю підприємства. У хід йшли сльозогінний газ, вогнепальна зброя, димові шашки, жорстока фізична атака. На місце події оперативно прибули кілька машин УМВС, що й допомогло зупинити кровопролиття.

Одночасно "Херсонобленерго" (контролюється спецпредставником Володимира Путіна Олександром Бабаковим) виставило претензії до заводу в розмірі більше 100 тис. дол. і, не чекаючи закінчення судового розгляду, в четвер 15 серпня відключити підприємство від електрики.

"Підприємство має безперервний цикл виробництва, тому для уникнення поломок обладнання і можливих ризиків безпеки праці, що виникають у разі непередбаченого виключення електроживлення, змушене перейти на автономне джерело живлення. Підприємство несе значні витрати, користуючись автономним джерелом живлення. Просимо негайно втрутитися в ситуацію і відновити поставки електроенергії", - закликають автори звернення.

Вони також відзначають, що атака російських структур на завод у Новій Каховці відбувається одночасно з неоголошеною економічною війною - блокуванням доступу українських товарів на ринок РФ.

"Обидві структури, які здійснюють тиск на завод, - і "Альфа Банк", і "Херсонобленерго" - мають російських власників. Це дозволяє припустити, що в Новій Каховці відпрацьовуються системні дії для захоплення найпривабливіших українських активів", - підкреслюється в документі.

За словами представників колективу, "Завод будівельних матеріалів № 1" - бюджетоутворювальне підприємство, де трудиться більше 360 жителів Нової Каховки. Воно забезпечує надходження до бюджетів та фондів усіх рівнів понад 60 млн грн.

"Колектив" Заводу будівельних матеріалів № 1 "просить керівництво України терміново втрутитися в ситуацію, дати юридичну оцінку недобросовісним діям російських структур і впровадити практичні механізми для забезпечення спокійної роботи одного з основних підприємств Нової Каховки", - резюмують автори звернення до віце-прем'єра Арбузову.