ua en ru

Apple вивела за межі США близько 102 млрд дол. готівкою, - доповідь підкомітету Сенату США

Американська корпорація Apple через групу афілійованих компаній за межами США вивела близько 102 млрд дол зі своїх 145 млрд дол. готівкою, щоб уникнути сплати прибуткового податку. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на доповідь підкомітету Сенату США.

Частина грошей осіла в Ірландії, де корпоративний податок з прибутку великих компаній складає трохи більше 12%. Цим користуються міжнародні корпорації, в тому числі й Apple: афільована з i-гігантом фірма заробила в 2011 р. 22 млрд дол., однак з урахуванням всіх пільг заплатила тільки 10 млн дол. податків.

Завдяки економній податковій політиці Apple вдалося уникнути виплат в 2011 р. на 3,5 млрд дол., а в 2012 р. - заощадити вже 9 млрд дол. Тим не менше, не можна говорити про порушення закону, допущеного Apple: корпорація використовувала абсолютно легальні способи мінімізації виплат. Мабуть, доречніше говорити про те, що проблеми є в американському податковому законодавстві, що дозволяє йти від відповідальності.

Результати перевірки були опубліковані напередодні виступу керівника Apple Тіма Кука. У ході зустрічі з парламентаріями мова піде про оптимізацію податкових відрахувань від корпорацій. Республіканці виступають за податок на прибуток, на відміну від демократів. Раніше сам Кук виступив з пропозицією скоротити корпоративний податок.

Читайте також: Глава Apple відзвітує перед Сенатом США про податкову практиці компанії