ua en ru

Apple поставила в iPhone 5s 64-бітний процесор з прицілом на майбутнє, - експерти

Apple недавно анонсувала новий iPhone 5s. Однією з відмінних технологічних особливостей смартфона став 64-бітний процесор A7. Які плюси покупцю від 64-бітності? Спробуємо розібратися.

Apple недавно анонсувала новий iPhone 5s. Однією з відмінних технологічних особливостей смартфона став 64-бітний процесор A7. Які плюси покупцю від 64-бітності? Спробуємо розібратися.

Якщо коротко - всі попередні процесори в гаджетах Apple, як власне, і в інших вендорів оснащувалися 32-бітними процесорами. Збільшення бітності - це збільшення потужності. Теоретично, це повинно подвоювати потужність і швидкість роботи ЦП, але в реальності, апарат буде працювати на 15-30% швидше. Більш-менш повноцінне використання всіх ресурсів нового A7 можливо буде лише тоді, коли програми будуть написані з урахуванням 64-бітної архітектури. Найбільш відповідною категорією софта під нове "ядро" стануть, без сумніву, ігри, передає телеканал "Росія 24".

Портал TNW дає чудове пояснення того, що ж означає "64-бітность" у вигляді такого порівняння:

"Уявіть, що iPhone - це гігантська бібліотека (файлове сховище). В ній - сотні книг, але є бібліотекарі, які допомагають дістати ті книги, які запитує користувач. У бібліотекаря є 32 помічники, які дістають потрібні книги з архіву і приносять їх бібліотекарю. Якщо, скажімо, користувач запросив всі дані по динозаврам, і в бібліотеці виявилося 65 таких книг, книги будуть доставлені асистентами в три етапи. На першому етапі будуть доставлена перша частина книг - 32 штуки, на другому - друга, ще 32, а на третьому - один з асистентів повинен буде сходити за відсутньою однією книгою.

Якщо у бібліотекаря 64 помічники, то процес прискориться на третину, але не в два рази (ходити за книгами доведеться двічі: у перший захід помічники принесуть 64 книги, а в другій одну). Якщо збільшити масштаб, користь від помічників зросте: людину, якій потрібно 256 книг, 64 помічники обслужать в два рази швидше, ніж 32.

Те ж саме в iPhone, який викликає дані з пам'яті, але лише певний обсяг. iPhone з 32-бітною архітектурою може справлятися з 32 бітами даних за 1 цикл, 64-бітний iPhone - 64 біта".

Проте є думка, що 64-бітний процесор, який в рази збільшує потужність смартфона - лише маркетинговий хід Apple. За словами компанії, продуктивність iPhone 5S збільшилася в 40 разів у порівнянні з оригінальним iPhone, а в плані графіки - у 56 разів.

Якщо вірити виданню Extremetech.com, то користі від 64-бітного процесора в iPhone 5S з 1 Гб ОЗУ майже ніякої. Головною відмінністю 64-бітної операційної системи є можливість працювати з оперативною пам'яттю аж до 16 екзабайт, в той час як 32-розрядні системи підтримують не більше 4 Гб ОЗУ (зазвичай одне 32-бітовий додаток не може займати більше 2-3 Гб). А Apple поки що не планує оснащувати смартфон об'ємом пам'яті ОЗУ 4 Гб, оскільки оперативка споживає багато заряду.

A7 побудований на архітектурі ARMv8, але користуватися перевагами 64-бітних систем можна лише в спеціальному режимі, тобто 32-бітні додатки продовжать працювати по-старому. Якщо врахувати, що на даний момент більшість додатків для iOS є 32-розрядними, то сенсу використовувати 64-бітні процесори, дійсно, не багато.

Але є й інша сторона медалі. Сучасні комп'ютери вже давно стали оснащуватися 64-бітною архітектурою і, ймовірно, що Apple вирішила "підготувати грунт" для "стикування" двох екосистем. Звичайно, це завдання на майбутнє, але з урахуванням швидкості розвитку технологій, цілком можливо, що незабаром додатки для смартфона і для Mac OS стануть єдиними сутностями. B якщо Apple вдасться реалізувати такий проект раніше за конкурентів - це, безсумнівно, допоможе "яблучникам" зміцнити лідерські позиції як на мобільному, так і на ПК-ринку.