ua en ru

Apple обійшов Petrochina за капіталізацією

У ході біржових торгів у четвер виробник iPhone і iPad на короткий час став другою за ринковою капіталізацією компанією у світі, обійшовши китайського нафтового гіганта Petrochina. РБК daily повідомляє, що закріпити досягнення за підсумками торгів не вдалося, проте не виключено, що Apple зробить це в майбутньому.

На торгах у четвер вдень папери Apple подорожчали до історичного максимуму 292,76 дол. за акцію. Це збільшило капіталізацію Apple до 267,5 млрд дол. - рівня більшого, ніж у Petrochina (265,5 млрд дол.). В результаті Apple якийсь час носила титул другої за ринковою вартістю компанії світу, що поступається тільки нафтовому гігантові Exxon Mobil, капіталізація якого перевищує 310 млрд дол.

Щоправда, акції виробника iPod, iPhone і iPad завершили торги на позначці 288,92, що скоротило її вартість до 263,9 млрд дол. У топ-5 найдорожчих компаній світу, за даними Bloomberg, зараз входять також Industrial and Commercial Bank of China (близько 211 млрд дол.) і Microsoft (близько 211 млрд дол.).

З початку року акції Apple подорожчали на 37%. У 2007 році компанія представила свій смартфон iPhone, на який до теперішнього моменту припадає вже 30% її виручки. У січні цього року Apple представила свою нову розробку - планшетний комп'ютер iPad, який користувачі та інвестори зустріли доволі позитивно. У результаті в квітні цього року Apple обійшла за ринковою капіталізацією свого багаторічного конкурента Microsoft і стала найбільшою за цим показником технологічною компанією у світі.