ua en ru

АПЕУ вимагає від Кабміну і Міненерговугілля погоджувати прийняття рішень з учасниками ринку

Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергетики (АПЕУ) вимагає від Кабміну і Міненерговугілля припинити прийняття кулуарних рішень без узгодження з учасниками ринку. Про це заявив президент АПЕУ Віталій Давій в ході прес-конференції в четвер, 3 липня.

"Ми наполягаємо на коефіцієнті 6,6 для нових станцій і згодні у цьому випадку на зменшення пікового коефіцієнта в два рази. Це дозволить галузі розвиватися і далі. Багато європейських компаній стежать за українським ринком. Численні запити в асоціацію говорять про те, що ті ж американці, італійці готові інвестувати кошти в сонячну енергетику. Є сплеск інтересу до біоенергетики. Але АПЕУ потребує діалогу з профільним міністерством", - зазначив Давій.

При цьому в асоціації підкреслили, що дізналися про розпорядження Кабміну, яким зменшується піковий коефіцієнт при розрахунку "зеленого" тарифу в два рази, випадково. "Найбільше нас зачепило те, як це робиться. Як в цих умовах можна говорити про формування інвестиційного клімату, якщо хтось здійснює маніпуляції?!", - обурився Давій.

На думку учасників асоціації, в Україні повинен бути створений окремий орган, який буде займатися проблемами відновлюваної енергетики.

"Потрібно розуміти психологію людей (в Міненерговугілля - Ред.). Вони закінчили ВНЗ за традиційним напрямом енергетики, вони створювали капітал, побудували дачі, вивчили дітей, кумів, онуків за рахунок традиційної енергетики. Все, що стосується відновлюваної енергетики, не вписується в їх світогляд. Нам потрібен орган, який буде очолювати людина з принципово новим мисленням", - переконаний Давій.

У свою чергу, виконавчий директор групи компаній "ТЕКТ" Роман Гриб зазначив, що зниження "зеленого" тарифу для вже побудованих сонячних електростанцій буде мати негативні наслідки, в тому числі, для їх кредиторів, включаючи ЄБРР. "Ми зі свого боку оскаржимо в суді розпорядження Кабміну. Воно суперечить не лише Закону україни "Про електроенергетику", але і здоровому глузду. Зрозуміло, що воно має рекомендаційний характер, але, якщо прем'єр-міністр підписує такий "папірець", то я боюся, вони будуть дотискати НКРЕ, щоб знизити тариф", - підкреслив Гриб.

Нагадаємо, розпорядженнями Кабміну від 18 червня НКРЕ рекомендується знизити тарифної коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 при розрахунку "зеленого" тарифу. Сам документ довгий час після прийняття не публікувався на сайті уряду або інших офіційних джерелах. Про його прийняття випадково стало відомо після засідання парламентського комітету з ПЕК від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Улиды, який повідомив в кулуарах парламенту про його прийняття. Як заявляли раніше учасники ринку альтернативної енергетики, міняти "зелений" тариф - це компетенція Верховної Ради, а не Кабінету міністрів. При цьому всім гравцям ринку, також інвесторам і банкам необхідна стабільність законодавства