ua en ru

Апеляційний суд зобов'язав Святаша заплатити 700 млн грн "Укрсиббанку"

Апеляційний суд Харківської області відхилив скаргу Дмитра Святаша та залишив у силі минулорічне рішення Дзержинського районного суду Харкова, яке зобов'язує народного обранця погасити заборгованості перед ПАТ "Укрсиббанк". Йдеться про позики, які видавалися підприємствам, належить депутатові, під його ж - Дмитра Святаша - поручительство.

"Судом першої інстанції правильно вивчені і оцінені обставини справи, доводи апеляційної скарги суттєвими не являються і не дають підстав для висновків про неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення", - йдеться в рішенні Апеляційного суду.

Як повідомлялося раніше, матеріальні претензії до Дмитру Святашу, є співвласником підприємств холдингу АІС, мають безліч фінансових установ. Влітку минулого року три великих українських банки з іноземним капіталом - "Альфа-Банк", "ВТБ Банк" і "Укрсиббанк" - змушені були звернутися з відкритим листом до Миколи Азарова. У документі банкіри закликали прем'єр-міністра втрутитися в процес і закликати Дмитра Святаша погасити свої фінансові зобов'язання.

При цьому ПАТ "Укрсиббанк" паралельно почав судову тяжбу проти депутата, вимагаючи відшкодувати 47 млн грн заборгованості за виданими гривневими кредитами, 314 млн грн за валютними кредитами, а також понад 300 млн грн - за прострочені відсотки, пеню та судові витрати. 14 листопада 2012 р. Дзержинський районний суд Харкова ухвалив заочне рішення на користь позивача. Однак Дмитро Святаш подав апеляцію. Зокрема, він вказував на те, що не отримував вимог банку щодо погашення заборгованостей по згаданих в судовому рішенні кредитними договорами.

"Договором поруки передбачена певна процедура інформування поручителя шляхом направлення на його адресу письмової вимоги... Підтвердженням факту відправлення повідомлення є поштова квитанція... Така вимога прямувало банком 2.04.2009", - зазначається в рішенні Апеляційного суду.

Таким чином, ще одна судова інстанція підтвердила необхідність виконання Дмитром Святашем своїх зобов'язань за різних кредитними договорами, пов'язаних як безпосередньо з ним, так і з належними йому підприємствами. Однак, експерти не поспішають давати своїх прогнозів. Поки Дмитро Святаш не поспішає виконувати згадане і вступило в силу рішення суду різними способами відтягується процес приведення у виконання минулорічного рішення суду, підприємства-боржники продовжують банкрутувати в надії бути ликвидироваными.