ua en ru

В АП очікують рішення КСУ щодо дострокових виборів Ради в четвер

В АП очікують рішення КСУ щодо дострокових виборів Ради в четвер Фото: Руслан Стефанчук (Віталій Носач/РБК-Україна)

Стефанчук переконаний, що КСУ визнає конституційність указу Зеленського

Представник президента у Верховній раді Руслан Стефанчук заявив, що команда Володимира Зеленського чекає рішення Конституційного суду України з приводу указу глави держави про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів у ВР вже у четвер, 20 червня. Про це він розповів виданню "Судово-юридична газета".

При цьому представник Зеленського переконаний, що рішення буде на користь конституційності указу.

"По суті, це буде рішення, яке відображає волю народу на перезапуск системи... Навіть якщо рішення КСУ виявиться не на користь президента, то це не означає, що процес підготовки до дострокових виборів у парламент припиниться. Є безперервність виборчого процесу, гроші витрачені, і найголовніше - на це є запит народу. Нинішня робота депутатів - просто ганьба парламентаризму в Україні", - підкреслив Стефанчук.

Нагадаємо, раніше глава Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук заявила, що КСУ своїм рішенням не зможе зупинити проведення позачергових виборів до Верховної ради України. Однак вона не змогла чітко відповісти щодо дій ЦВК у разі визнання КСУ неконституційним указу президента Зеленського.

"Якщо вони оголошують, що указ не відповідає Конституції, то це означає, що немає такого указу, а значить - я не маю ніяких законних підстав витрачати державні кошти. Дуже багато питань виникає. Я повинна побачити рішення КС, щоб відповісти на це питання", - підкреслила Сліпачук.

Як писало РБК-Україна раніше, Зеленський заявив, що вважає законним своє рішення про розпуск Верховної ради і призначення позачергових виборів. За словами глави держави, КСУ затягує рішення щодо указу про розпуск Ради.

Так, Конституційний суд України перейшов до закритої частини розгляду конституційності указу Зеленського про розпуск парламенту.