ua en ru

Антимонопольна служба РФ дала дозвіл кіпрській компанії Фірташа на покупку "Міндобрив" за 1,12 млрд дол

У Федеральній антимонопольній службі Росії 29 липня повідомили, що схвалили клопотання кіпрської Lagus Management Ltd про "придбання прав, що дозволяють визначати умови здійснення підприємницької діяльності ВАТ "Міндобрива"(Россош)". Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Lagus купує 100% акцій кіпрської Yaibera Holdings Ltd, що володіє 79,41% голосуючих акцій "Міндобрива" (решта акціонерів невідомі).
Хто є бенефіціаром Lagus, у службі не уточнюють. Але джерела видання, знайомі з ходом підготовки угоди, стверджують, що кіпрська компанія - структура співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа, який купує "Міндобрива" "разом з партнерами". Топ-менеджери низки російських хімічних компаній пояснили "Комерсант-Україна", що партнерами виступають Борис та Аркадій Ротенберг. Їх представник підтвердив виданню, що підприємці "ведуть переговори про покупку низки активів у цьому секторі, у тому числі Россошанських "Міндобрив".
"Міндобрива" були виставлені на продаж навесні, і майже відразу з'явилася інформація, що компанію купує Дмитро Фірташ. Джерело видання в Group DF пояснювало, що з основними акціонерами "Міндобрив" бізнесмен домовився, коли викуповував у них "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот".
Оцінка компанії в порівнянні із заявленою в червні не змінилася, стверджує джерело видання. Тоді фігурувала сума 1,4 млрд дол., але не уточнювалося, чи йдеться про "Міндобрива" в цілому або про 79,41% (пакет Yaibera). Таким чином, сума операції може скласти 1,12-1,4 млрд дол.
Group DF - приватна міжнародна група компаній, інтереси і активи якої зосереджені в таких областях, як енергетика, хімічна промисловість, енергетична інфраструктура і нерухомість.
Нагадаємо, 11 березня ц.р. власник Group DF Дмитро Фірташ заявив, що має намір поставляти на внутрішній ринок України добрива за ціною на 20-25% нижче ринкових.
Зазначимо, що великий хімкомбінат Росії ВАТ "Міндобрива" випускає аміак (у 2010 році - 1,05 млн т), аміачну селітру (525,3 тис. т), нітроамофоску (1,1 млн т) і азотну кислоту (768,2 тис. т). Його найбільшими співвласниками є підприємець Олександр Ровт і, за неофіційними даними, Микола Ольшанський. 30% належать норвезькій Yara International.