ua en ru

Антикорупційний законопроект уряду наблизить Україну до Асоціації з ЄС, - експерт

Ініційоване Кабміном антикорупційне законодавство, в якому враховано думку експертів Євросоюзу у сфері запобігання та протидії корупції , усуває чимало прогалин, що мають місце в українському правовому полі. Так гендиректор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський прокоментував законопроект №3312 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації рекомендацій Європейської комісії у сфері державної антикорупційної політики».

«Законопроект, ледь його зареєстрували в парламенті України, привернув до себе увагу достатнього широкого кола громадськості. Він примітний збільшенням відповідальності та покарань корупційних злочинів, посиленням санкцій учасникам таких незаконних діянь, обговоренням захисту авторів повідомлень про корупційне правопорушення і так далі. Але набагато важливішим є не стільки сам зміст законопроекту, скільки факт його появи», - вважає експерт.

Браїловський нагадав, що законопроект передбачає цілий ряд змін відповідно до рекомендацій Європейської комісії. За його словами, йдеться не лише про формальне, а й про реальний удосконаленні антикорупційного законодавства України .

«Це і збільшення відповідальності за корупційні правопорушення, і обов'язок доводити правомірність своїх дій у разі повідомлення про корупційне правопорушення з позивача на відповідача. Крім того, це і позбавлення деяких органів можливості складати протоколи про корупційні правопорушення (зі списку пропонується виключити органи доходів і зборів, а також Військову службу правопорядку у ЗСУ). Безумовно, потреба в такому законопроекті давно назріла , тому парламент повинен його підтримати», - зазначив він.

За словами Браїловського, нове антикорупційне законодавство, в якому враховано думку експертів Європейського Союзу у сфері запобігання та протидії корупції , усуває чимало прогалин , що мають місце в українському правовому полі.

На думку експерта, завдяки таким законам українське законодавство наблизиться до європейських стандартів. «А це свідчитиме про готовність України до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Антикорупційна політика України поступово наближається до стандартів ЄС», - додав експерт.

Він також констатував, що корупція є ключовою загрозою належному ефективному державному управлінню і демократичним перетворенням в Україні на шляху до євроінтеграції.