ua en ru

Антикорупційний комітет провалив законопроект про скасування тендеру для закупівлі ліків

Антикорупційний комітет провалив законопроект про скасування тендеру для закупівлі ліків Фото: Верховна Рада України

На думку комітету, повне скасування тендеру щодо мед засобів призведе до зловживань

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції визнав таким, що не відповідає нормам антикорупційного законодавства, проект закону №4934 про внесення змін до статті 2 закону "Про публічні закупівлі" (щодо скасування тендерних процедур для закупівлі медичних засобів, товарів, послуг і робіт для здійснення санітарних та протиепідемічних заходів при виникненні інфекційних та масових неінфекційних захворювань). Про це повідомляє прес-служба інформаційного управління апарату ВР.

Зокрема, документом пропонується не поширювати дію закону "Про публічні закупівлі" на "медичні засоби, товари, послуги і роботи для здійснення санітарних та протиепідемічних заходів при виникненні інфекційних та масових неінфекційних захворювань".

"Як вважають у Комітеті, вже сьогодні дія закону "Про публічні закупівлі" не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари і послуги, що підлягають закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, що укладаються центральним органом виконавчої влади України, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі", - зазначається в повідомленні.

Вказується, що закупівля таких товарів, робіт і послуг здійснюється згідно з правилами і процедурами, установленими відповідними спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, з урахуванням порядку, визначеного Кабінетом міністрів України.

Крім того, на думку комітету, повне скасування тендерних процедур щодо медичних засобів, товарів, послуг і робіт взагалі призведе до зловживань та корупції.

"Враховуючи викладене та з метою усунення корупціогенного фактору зазначений законопроект доцільно відхилити", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяє зниження цін на медикаменти вже в найближчі місяці.