ua en ru

Антикорупційне бюро звинуватило Генпрокуратуру і СБУ в зриві спецоперації

Антикорупційне бюро звинуватило Генпрокуратуру і СБУ в зриві спецоперації Фото: НАБУ (nabu.gov.ua)

Зазначається, що оперативники СБУ незаконно затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям

Генеральна прокуратура України (ГПУ) та Служба безпеки України (СБУ) незаконно втрутилися у спецоперацію Національного антикорупційного бюро (НАБУ), спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі України. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що оперативники СБУ незаконно затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям. За інформацією НАБУ, йому інкримінують провокацію хабара.

"Насправді ж, на переконання НАБУ, має місце спланована диверсія щодо працівників бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), реалізована Службою безпеки та санкціонована генеральним прокурором України", - йдеться у повідомленні.

Суть диверсії, за повідомленням НАБУ, полягає у тому, що посадові особи СБУ, використавши інформацію, яка стала їм відома в процесі виконання службових обов'язків (а саме здійснення прослуховування телефонних номерів в рамках розслідувань НАБУ) не просто розкрили цю інформації одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботу детективів НАБУ, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску та кримінального переслідування працівників Національного бюро.

Також зазначається, що НАБУ і САП неодноразово попереджали про ризики для оперативної роботи у зв'язку з відсутністю права на автономне прослуховування.

"Наразі бюро може лише використовувати ресурси СБУ на підставі ухвали суду на прослуховування тієї чи іншої особи", - додали в НАБУ.

За інформацією бюро, відомо, що плануються затримання і арешти ще трьох детективів під прикриттям.

Нагадаємо, у середу, 29 листопада, СБУ затримала агента Національного антикорупційного бюро (НАБУ) при спробі передачі хабара першому заступнику голови державної Міграційної служби Діні Пімаховій.