ua en ru

Аніщенко: В Україні у 2015 р. почне впроваджуватися страхова медицина

В Україні у 2015 році почне впроваджуватися страхова медицина. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації, повідомляє прес-служба уряду.

"Сподіваюсь, що наступного року буде прийнятий закон про загальнодержавне обов'язкове медичне страхування, і, після проведення реформування в галузі, в 2015 році в Україні почне впроваджуватись страхова медицина", - сказав Олександр Аніщенко.

За його словами, МОЗ працює над впровадженням страхової медицини, але для цього потрібен час, щоб провести структурні перетворення в галузі, підготувати систему охорони здоров'я до роботи у нових економічних умовах, напрацювати стандарти та протоколи лікування. "Ця робота не припиняється, але завдання дуже складні, проблеми накопичувались роками, і щоб їх вирішити потрібні значні зусилля, - зазначив міністр. - Сьогодні є розуміння щодо необхідності перетворень, є політична воля та підтримка з боку уряду та Президента. У пілотних регіонах відпрацьовується модель оновленої системи надання медичної допомоги, яка б була спроможна ефективно працювати у нових умовах".

Голова Комітету з охорони здоров'я Європейської бізнес асоціації Андрій Стогній підкреслив, що одним з необхідних кроків для збільшення довіри до системи охорони здоров'я України, зменшення фінансового тягаря пацієнтів, покращення доступності лікарських засобів тощо, є запровадження в Україні обов'язкового медичного страхування, а також поновлення стандартів лікування. Андрій Стогній зазначив, що Європейська бізнес асоціація підтримує ті перетворення, які сьогодні відбуваються у системі охорони здоров'я України, і готова донести європейський досвід у цьому питанні.