ua en ru

Андрій Ніколаєнко як вічний запасний і співучасник афер

Андрій Ніколаєнко як вічний запасний і співучасник афер Фото: Андрій Ніколаєнко (facebook.com-osnovaparty)

Андрій Ніколаєнко, колишній кіровоградський регіонал, замість лідера нової генерації може продемонструвати приклад беззмістовної кон'юнктурної політичної кампанії. Не маючи ні основи, ні ідеології керівник штабу політичної партії Основа прагне сподобатися всім і нікому.

Основа без бази

Соратник Сергія Тарути і за сумісництвом-керівник виборчого штабу рветься в депутати. Київ буквально обвішаний зовнішньою рекламою з обличчям Андрія Ніколаєнка.

Партія Основа - черговий приклад завідомо програшної стратегії "третьої сили", на яку не раз натикались навіть більш важкі представники українського політикуму.

Не володіючи зрозумілою базою і не маючи зрозумілої програми, чергова політична партія повинна стати надійним Титаніком для амбіцій нічим не примітних громадських діячів, які по вуха замазані сумнівними зв'язками і невдачами.

Андрій Ніколаєнко як вічний запасний і співучасник афер

Фото: Андрій Ніколаєнко и Сергій Тарута

У нинішньої виборчої компанії партія Основа використовує концепт компромісу. Саме про нього щосили говорить зі щитів на вулицях Андрій Ніколаєнко.

У майбутній електоральної сутичці будь-який компроміс буде сприйматися як зрада і колабораціонізм. Тим більше, що це не компроміс в ім'я чогось зрозумілого і відчутного для виборця. Будь-яка поступка в нашій політичній культурі сприймається як слабка позиція, з якої неможливо диктувати умови всім іншим. Що є синонімом влади не тільки в політиці, але і в звичайному житті.

Концепт компромісу так само виглядає вразливим при наявності домайданівських і післемайданівських еліт. І хоча суть обох істотно не відрізняється, будь-яке зближення з колишніми соратниками втікача екс-президента Януковича в очах виборця може тлумачитися як зрада і пособництво.

Без простих і сильних меседжів партія Основа і її лідери йдуть по шляху класичного маркетингу.

Кіровоградська школа регіоналів

Як ми вже писали, в 2008-2009 роках Андрій Ніколаєнко працює помічником депутата. Згідно з даними сайту posipaky.info, він допомагав нардепам від Партії регіонів Юрію Каракаю і Сергію Ларіну, який нині є народним депутатом від "Опозиційного блоку".

Саме з останнім пов'язане серйозний кар'єрний ріст Ніколаєнко в часи президентства Януковича. Нинішній технолог партії Основа Андрій Ніколаєнко працював у Кіровоградській області, коли Ларіна призначили головою тамтешньої облдержадміністрації. У липні 2010 року Андрій Ніколаєнко був призначений першим заступником голови Кіровоградської обладміністрації, а менш ніж через рік став першим заступником.

Сам Сергій Ларін був перевіреним і вірним кадром режиму Віктора Януковича. Він ще в 2004 році під час Помаранчевої революції відповідав за підвезення і ротацію людей до табору біло-блакитних.

Андрій Ніколаєнко як вічний запасний і співучасник аферФото: Сергій Ларін

Під час президентської кампанії 2010 року Ларін очолював Кіровоградський штаб Віктора Януковича. Винагородою за хороший результат в області стало крісло глави облдержадміністрації.

Треба сказати, що Сергій Ларін залишався головою Кіровоградської ОДА довгих три роки. Це пояснюється його близькістю безпосередньо до сім'ї Віктора Януковича. Зайвим доказом були часті візити Олександра Януковича у Кіровоградську область.

Після обладміністрації Ларін був переміщений на посаду заступника Адміністрації президента Януковича. Очевидним визнанням внеску в президентську передвиборчу компанію Віктора Януковича стало призначення Андрія Ніколаєнка в Кіровоградську ОДА. Саме він залишився в регіоні, коли Ларіна перевели в Київ.

Власне, сам Сергій Ларін з тодішнім віце-прем'єром Олександром Вілкулом і представляв Ніколаєнка партхозактиву області.

Цікаво, що сама церемонія затрималася на два з половиною години. Цю ниточку журналістам пояснили тривалим спілкуванням Андрія Ніколаєнка з тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Ніколаєнко обрали на цю посаду як лояльну людину, яка могла би здійснювати віддалене управління областю від імені Сергія Ларіна.

Олександр Вілкул, представляючи Ніколаєнко, назвав його керівником нової формації. На що сам новоспечений голова ОДА заявив, що прислухається до поради глави держави Януковича і оточить себе досвідченими людьми, а кадрові зміни в ОДА будуть мінімальні. Андрій Ніколаєнко подав у відставку відразу ж після втечі з країни екс-президента Віктора Януковича в лютому 2014 року.

Регіонали під вивіскою Основи

Буквально через місяць Ніколаєнко стає заступником голови Донецької ОДА. У вересні того ж року Ніколаєнко призначають головою Держагентства по відновленню Донбасу. Правда, у цієї посади чиновник пробув всього близько місяця – в жовтні він пише заяву про відставку у зв'язку з прийняттям закону про люстрацію.

Андрій Ніколаєнко тут же знаходить нове притулок – партія Основа. В самому початку шляху ця партія виступила ініціатором низки зустрічей в Києві. Бізнесмени збиралися в готелі Hyatt і ці збори намагалися піднести як новий олігархічний консенсус. Момент був вибраний вдало, якщо врахувати тодішні знижені позиції "класичних" олігархів. Рінат Ахметов був в опалі і місце регіонального лідера Сходу було вакантне.

Ніколаєнко брав участь у цих заходах як голова ради директорів компанії "Велта". Власниками цієї компанії є Андрій Бродський, Вадим Москаленко Віталій Малахов. Компанія прославилася своєю тяганиною з Промінвестбанком. Велта отримала в цьому банку понад 93 млн дол, які повинна була повернути ще в 2016 році

Але в 2014 році на комбінаті у Кіровоградській області сталася пожежа. Вона майже знищила всю виробничу базу. 60% виробничих потужностей комбінату виявилися непотрібними. Замість очікуваного прибутку тільки що відбудований ГЗК став приносити лише збитки. Відразу ж з підприємства було звільнено близько п'ятисот чоловік. А з виплатою кредиту почалися більше проблеми.

Приблизно в цей же час Андрій Ніколаєнко почав фігурувати у ролі голови ради директорів цієї компанії. З Промінвестбанком почалася тривала тяганина за можливість пролонгації кредиту. Тільки у квітні поточного року Верховний суд скасував постанови судів попередніх інстанцій, винесених на користь компанії "Велта", і повернув справу на повторний розгляд.

Одночасно Бродський уклав мирову угоду за кредитом з афілійованою компанією по іншому кредиту і вчасно повертав їй кошти, розглядаючи будівництва нового виробництва в Ізраїлі.

Навіть задовго до початку активної виборчої компанії очевидно одне – партія Основа приречена на провал. Вона не в змозі запропонувати виборцю хоч скільки-небудь змістовну програму. У неї немає чіткої позиції з жодного важливого для людей питання. Все що вони можуть сказати – це лише одномоментні спекуляції на поточному порядку денному.

Андрій Ніколаєнко за останнє десятиліття не продемонстрував жодних результатів, які б могли свідчити про наявність у нього успішного управлінського та менеджерського досвіду. Такі проекти можуть розраховувати лише на локальний успіх у тих невеликих містах, де її донори мають бізнес і вплив на місцевому рівні.