ua en ru

Аналітики МВФ: Без допомоги ЄЦБ країнам єврозони з кризи не вибратися

Європейський центральний банк (ЄЦБ) є єдиним органом, що володіє достатньою силою, щоб зупинити експансію кризи єврозони і нейтралізувати шкоду, завдану світовій економіці. Така точка зору аналітиків Міжнародного валютного фонду (МВФ), висловлена вчора на зустрічі у Вашингтоні, передає Reuters.

На думку представників МВФ, одного європейського стабілізаційного фонду (EFSF) розміром в 440 млрд євро недостатньо, щоб вирішити проблему, тому ЄЦБ теж повинен підключитися до цього процесу.

"ЄЦБ є єдиним досить впливовим органом, здатним налякати інвесторів", - заявив Антоніо Борхес, глава європейського відділення МВФ.

На даний момент інвестори налаштовані більш ніж скептично через боргову кризу в Греції можливості її поширення на інші країни блоку. Якщо це відбудеться, обсягів EFSF буде недостатньо для ефективної допомоги: на думку аналітиків МВФ, для економічної допомоги Італії та Іспанії знадобилося б близько 2 трлн євро. Саме тому присутність ЄЦБ як можливого джерела додаткової фінансової підтримки могла б, як вважають експерти, значно заспокоїти інвесторів.